PUT NAS DOVEO: Vladimir Simić iz Dervente izuzetan šargijaš, iako je slabovid – 28.05.2023.

May 29, 2023, 4:25 pm

Derventski kraj oduvijek je bio čuven po dobro poznatoj izvornoj muzici. Brojne grupe i pojedinci decenijama su nesebično čuvali, ali ujedno i širili tradiciju izvorne muzike. Nastupi i narodna veselja prilike su i za prenošenje te tradicije na mlađe naraštaje. Jedan od mlađih izvođača izvorne muzike je i sedamnaestogodišnji mladić iz mjesta Agići kod Dervente, Vladimir Simić. Svira šargiju i, odnedavno violinu. Oni koji su imali priliku da čuju njegov glas i umijeće sviranja, saglasni da je pravi talenat. Sa mlađom sestrom Milicom i nama je bez ustručavanja pokazao raskošan glas. Poslušajte smo te britke taktove i melodične zvuke koje proizvodi svirajući šargiju.

Iako uskoro puni 18 ljeta, iza sebe ima veliko životno iskustvo. Borba, snaga, istrajnost. Od rođenja mu je oštećen vid, ali mu to nikada nije predstavljalo problem. Čak šta više, pretvorio je u svoju snagu, jer nije nikada želio da se razlikuje od drugih. Učenik je srednje medicinske škole, smjer fizioterapeut u Centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“. Od kada zna za sebe, voli kaže izvorne pjesme, inače pjesme njegovog kraja, čime se posebno ponosi.

Kaže da je za sviranje na šargiji i pjevanje uz nju najbitnije imati veliku ljubav i osjećaj za muziku. Sa žaljenjem konastatuje da je interesovanje za ovaj instrument vrlo slabo, mladi danas jednim dijelom bježe od toga, a čini mu se, još gore je, što se stide izvorne muzike. Vladimir kaže da bez  šargije i ove muzike ne može da zamisli ni dan.

Vladimiru je oduvijek želja da se izvorna pjesma očuva jer je to, priča nam jedno od najvećih bogatstava ovog kraja, zbog toga i ne čudi što je odlučio da uči svirati i šargiju. Sa prijateljem je prije nekog vremena osnovao i grupu „Vesele noći“.

Od odrastanja, djetinjstva, pa sve do sada, tinejdžerskih dana, Vladimir ima podršku cijele porodice. Tetka Milojka posebno je srećna.

Vladimiru je želja, da po završetku srednjoškolskog obrazovanja, upiše Fakultet dramskih umjetnosti. Već sada ide na časove glume, kod mentora Siniša Tešanović. Svijet pozorište i muzike, svijet je kojem se želi okrenuti i dobro utabati tu stazu. Na voj hendiker kaže nikada nije gledao kao na nešto što ga sprječava u nečemu, jer sa jednim oštećenim čulom, pojačala su se druga čula, koja na neki način dopunjuju taj oštećeni vid.

Mlađa sestra Milica je, kako kažu njeni najmiliji jako nepredvidiva. Ima talenta, ali gotovo se i ne može znati da li će i ona nekada uzeti šargiju u ruke.

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *