PUT NAS DOVEO: Svijet keramike Sonje Bikić – 07.02.2021.

February 8, 2021, 1:13 pm

Ni ratne godine, ni strah za sutra i budućnost, nisu obeshrabrili akademsku slikarku i keramičarku Sonju Bikić, da mašta i da se ostvari kao umjetnica. Danas, istražujuići društvene mreže, svakodnevno nailazimo na kreativce čije nestvarni radovi nas tjeraju da vjerujemo kako na svijetu još uvijek postoje stvari u koje se zaljubljujemo na prvu. Isti takav osjećaj izazvali su i keramički komadi iz galerije Sonje Bikić u Banjaluci. Sa njom smo uplovili u svijet keramike – svijet gdje leži kreativnost majstora. Prvi dodir sa keramikom je priča nam ostvarila još u najranijem dobu, kada je išla kod bake u Aranđelovac.

Međutim, kako nam priča Sonja sve je tada, u tom periodu i dalje bivalo neizvjesno. Od danas do sutra. Kada je rat utihnuo, pripremala se za prvu samostalnu izložbu, koju je organizovala 1998. godine. Potom je uslijedilo još nekoliko izložbi unutar zemlje, a onda je kako nam priča, svu stvaralačku energiju, usmjerila je u drugu izložbu, koja je organizovana u Banskom Dvoru, na temu “Ptice mira”.  Važno je napomenuti da je Sonja sadašnju galeriju otvorila prije sedam godina.

Mačke, sove, ptice, šolje. Nakit, vjerski detalji i mnoštvo toga može da se pronađe u Sonjinoj galeriji. Priča nam da od materijala za izradu koristi keramiku, glinu ili porcelan.

Ova umjetnica vodi i školu keramike koju mogu da pohađaju svi građani, a sada znanje prenosi i obrazovanim umjetnicima. Drago joj je, što uvijek ima zainteresovanih.

Želja joj je da, kada jednom prođe ovo doba korone napravi seriju samostalnih izložbi na neke određene teme. Izdvaja temu narodnih motiva, kao što je zmijanjski vez i motivi sa ćilimom i temu podvodnog svijeta, iako u svom depou ima dovoljno radova za još mnogo izložbi.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *