PUT NAS DOVEO: „Stevin ranč“ – ranč jelena lopatara – 10.12.2023.

December 11, 2023, 1:41 pm

Na rubu šume nazire se košuta. Jedna, dvije, pet, deset, ne uspijemo da ih prebrojimo. Krdo jelena, jelena lopatara. Koliko je znatiželje u pogledu jer su spazili nepoznate goste, toliko i brige da se neprimjetno sakriju. I u najboljoj namjeri da im priđemo bliže, opet isto.

Dominantni mužjak uzdignute glave i zabačenih krošnjastih rogova sve ih drži na oku, iako djeluje prilično nezainteresovano. Saznajemo da se zove Slavko i da na sebi svojstven način gospodari ovim rančom, nazvanog „Stevin ranč“. Umorno sunce koje je stidljivo i polako izašlo tog tmurnog, zimskog dana, ponovo zađe za oblake. Jelene to ne remeti da se sakriju i samo bojažljivo posmatraju svijet oko sebe. Gabi je osoba koja je sa njima na „ti“ i ona nas upoznaje o tome kako je nastao ovaj, bajkoviti ranč.

Ne biste vjerovali, ali na ovom velikom prostranstvu ima čak 50 jelena. A prvi od njih, na ovo imanje stigao je prije otprilike šest-sedam godina. Tada je to bilo iznenađenje u porodici, jer o jelenima nisu pričali. Gabin otac Stevo uvezao je nekoliko lopatara iz Hrvatske i evropskog jelena kojem su dali ime „Slavko“ i koji je, kaže nam Gabi, ponos ovoga ranča.

Jeleni vole velika šumska prostranstva, slobodu i prirodu. Sve to imaju ovdje na ranču, koji se prostire na 100 dunuma. Ovi prizori zaista magično izgledaju.

Osim što su bojažljivi i skoro je, pa nemoguće biti u njihovoj blizini, Gabi nam kaže da drugih nedostataka gotovo i da nema. Jedino bi oni koji imaju voćnjake, a žele da imaju jelena, trebali malo da pripaze.

Osim jelena, na „Stevinom ranču“ svoje mjesto pronašlo je i osam poni konjića. A tu su i kamerunske patuljaste koze. One su, kaže nam najdosadnije, ali u kontekstu toga što traže i vole pažnju.

I dok ih je Gabi hranila, shvatamo da imaju i imena. Objašnjava nam ko je najnemirniji, ko voli da se mazi, a jedno je itekako vidljivo. Ona ih naprosto obožava.

Ranč je trenutno otvoren za goste ove kuće, koja je inače od ljetos registrovana kao kuća za odmor. Uređena je po rustikalno modernom stilu i raspolaže sa tri dvokrevetne i dvije jednokrevetne sobe. Cilj je da u budućnosti, ranč bude otvoren za sve posjetioce.

Da svratite u ovo malo, ali pitomo mjesto, naći ćete mnogo povoda, ali ako ste čuli da se u njemu nalazi idilična šumska oaza u kojoj možete vidjeti jelene, to će vam, sigurni smo, biti glavni povod. Zelenilo šume odmara. A onda ugledate njih – jelene, zbog kojih ste tu i došli, slobodne u svom prirodnom staništu.

Izvor: TV K3
Foto: TV K3/FB Stevin ranč

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *