PUT NAS DOVEO: Svijet životinja Ferida Čataka – lovački psi, golubovi, paunovi, patke – 03.12.2023.

December 3, 2023, 5:42 pm

Ukoliko se nađete u lijevčanskom selu Dubrave, domaćinstvo Ferida Čataka nezaobilazna je adresa. Već na samom ulazu u prelijepo, veliko dvorište dočekaće vas paun egzotičnih boja, od sive, do purpurno plave i smaragdno zelene. Gotovo u istom trenutku, čućete lavež lovačkih pasa. A onda ih naš domaćin jednostavno umiri, dobro znanom metodom. Tek tada nam poželi dobrodošlicu u svoje malo carstvo životinja.

Domaćinstvo je neobično, kako po onome što može da se vidi, tako i po neobičnoj priči ovo dvoje ljudi, Ferida i Selve.

Lovački psi, golubovi, ćurani, fazani, paunovi, pijetlovi, grlice, patke, sitne šumske ptice. Sve ovo je, Ferid stvorio za nekih 10-ak godina, odnosno po povratku iz Danske, gdje je otišao za vrijeme ratnih dešavanja.  Počelo je sasavim slučajno, a danas ima pravu farmu sitnih životinja.

Ferid je inače i strastveni lovac. U prostranim kavezima uzgaja i rasne lovačke pse. Odgajivačnicu, koja je poznata u svijetu, nazvao je „Biser Dubrava“. Trenutno ima deset posavskih goniča, koje kako nam priča uglavnom drži u kavezima, ali drži se toga da ih tokom dana izvjesno vrijeme pusti i van kaveza.

Briga o ovim divnim stvorenjima, kako kaže Ferid, okupira njegovo slobodno vrijeme. Potrebno je dosta truda, vremena i energije kako bi se održavali kavezi, te hranile i pojile ptice. Svakodnevno izdvaja oko tri sata kako bi im se posvetio. Kaže da nije zahtijevno, ali da je ljubav prioritet.

Nije se jednom desilo da onome ko želi da ima neku sitnu pticu, Ferid i pokloni. Poznat kao veliki humanista, zajedno sa suprugom Selvom učestvovao je u brojnim humanitarnim akcijama. A ljubiteljima životinja, ptica je najljepši poklon. Priča nam da poznaje sve karakteristike ptica, a tokom suđenja po raznim gradovima, desi se da pređe i do čak 10.000 kilometara za deset dana. Suđenje je, objašnjava veoma težak zadatak.

Od svih životinja, intresantno je da Ferid ima čak dvije vjeverice, jedna je priča nam veoma pitoma, koja kako smo imali priliku da vidimo, apsolutno obožava svog domaćina.

I tako, život kaže nam Ferid nema reprizu. Taj moto napisao je i na pločici u svom dvorištu. Život je kratak, svaki dan prolazi kao sjenka. Zato kaže u svakom danu treba uživati i dati maksimum.

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *