PUT NAS DOVEO: Konji, plemenite životinje osvojile srce Slađane Preradović – 14.02.2021.

February 14, 2021, 5:21 pm

Djevojka i konji. Ljubav i brižljivost. Mnogo velikih dubokoumnih riječi je rečeno o ovim plemenitim životinjama poput onih da čovjek u konju nalazi snagu bez surovosti, ljepotu bez sujete i prijatelja bez interesa. Ova stara poslovica sigurno je vodilja i Slađane Preradović iz Donjih Vijačana kod Prnjavora. Kolika ljubav prema konju može da se rodi svjedoči i njena priča o prijateljstvu sa konjima na ergeli “Vučijak” u Prnjavoru.

Do ergele “Vučijak” stići ćete veoma lako. Odrednica svima je blizina autoputa. Ergela je nazvana po obližnjem istoimenom uzvišenju. Ako vas nekada tamo put nanese, najvjerovatnije ćete zateći Slađanu, dok u štali nesebično provodi vrijeme sa konjima. I upravo ovdje, u štali neprestano uči. Uči stalno i od svakoga, od kolega koji joj pomažu u jahanju, od ostalih radnika koji brinu o konjima i naravano od svakog konja posebno.  Čak i ako se ne uzimaju lekcije jahanja, samo boravak u štali je dovoljan za svakodnevno sticanje novih znanja. Njena svakodnevna rutina vrti se oko brige o ovim životinjama. Iako ima nepunih 26 godina, život joj se bitno razlikuje od vršnjaka. Ona kaže da ništa ne bi mijenjala.

Zaista je prelijepo. Neobično topli februarski dan i crvrkut ptica, koji govore da bi uskoro moglo stići i proljeće. Svuda okolo osjetimo miris sijena. Dok razgovaramo, iz štale dopiru zvukovi konja. Slađa nam priča kako su konji mirni i dobro se slažu sa svim dobronamjernim posjetiocima, koji odlučuje posjetiti ovaj predivan predio. Sasvim je prirodno, priča nam da kod mnogih u početku postoji strah od konja.

Svaka interakcija sa konjem, svaki trening u manježu ili izlazak na teren je izazov, koji bi neiskusan jahač najčešće želio da izbjegne iz straha, ali strah nije primjereno ponašanje sa konjima. Zato se on uprkos strahu suočava sa izazovom kojeg nekada savlada odmah, a nekada nakon mnogo pokušaja, ali ga ipak savlada. a to ga čini jačom osobom na duže staze.

Ergela “Vučijak” je jedina ergela konja lipicanera u BiH, a pored slovenačke “Lipice”, ergele “Đakovo” i “Lipik” u Hrvatskoj, te ergele “Karađorđevo” u Srbiji ima funkciju očuvanja i širenja u svijetu relativno  male  populacije  lipicanera,  svega  do  10.000 konja.

Kažu da je pas čovjekov najbolji prijatelj. Ali konji takođe mogu biti odlični prijatelji. Slađa i njen četvorogodišnji pastuv su zaista postali najbolji prijatelji. Mirni, druželjubivi, a opet u dovoljnoj mjeri radoznali da bi upoznali sve mane i prednosti koje postoje između njih.

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *