PUT NAS DOVEO: Izletište Tisovac u Radnji Donjoj okupiće ove godine čak 73 člana porodice Toprek 04.06.2023.

June 4, 2023, 5:05 pm

Sa željom da se makar jednom godišnje svi porodično okupe, Duško Toprek zajedno sa ostalim članovima porodice, svojim radom i zalaganjem, zapuštenu šumu pretvorio je u prelijepo izletište Tisovac. Tisovac, jer se tako zove i ovaj potok. Kasnije će nam u razgovoru reći da nikada nije presušio, čak ni u najtoplije doba godine. Očišćena je šuma, izgrađena pecana, dovedena voda, pripremljen prostor za igralište i izgrađena ova prelijepa vodenica.

Ništa se ne može porediti sa uštipcima i hljebom koje Duškova supruga Slavica pravi po starinskom receptu. A kao dobri domaćini, dočekali su nas baš ti domaći uštipci, sve sa domaćim kajmakom, kobasicom i naravno neizostavnom rakijom.

Prije dvadesetak godina ovde je bila samo njiva, puna korova i zaraslog šiblja. Ali naši domaćini tačno su znali šta žele i kako to da urade. Zasukali su rukave i napravili svoj raj pored potoka. U blizini je i porodična kuća, pa do svog izletišta dođu laganim hodom.

Sa nama je tu i Stanko, Duškov stariji brat. Pričaju nam da su još kao djeca zavoljeli prirodu. Vodenicu pogotovo. Godinama je Duško „pekao“ vodeničarski zanat i danas nastavlja vjekovnu tradiciju predaka.

Na ovom potoku, priča nam Duško, nema više vodenice. Na rječici Radnji imaju tri vodenice i dalje prema Stanarima, još jedna. Potok Tisovac neumorno teče, nekada se intenzitet smanji, ali za sada je, kaže još uvijek živi potok. Lijepo je ovdje, a ljeti u najvrelije doba, zbog šume i vode, temperatura je za pet stepeni niža. Još kada se svi okupe, nema veselijeg društva. Prošle godine, porodica Toprek okupila je čak šezdeset devet članova uže i šire porodice.

Porodica Toprek se inače bavi poljoprivredom. Imaju farmu za tov pilića, kapaciteta 5.000 hiljada. Siju kukuruz, za stočnu ishranu i naravno za brašno u vodenicu. Koliko je lijepo biti na selu i u prirodi, dokaz je i Duškov brat Stanko. Radio je kao vojno lice, da bi po odlasku u penziju, a već je 22 godine prošlo od toga, napustio gradsku vrevu i vratio se u rodno mjesto.

Dok je kafa već gotova, komšija Nenad dobacuje da moramo probati i njihovu rakiju. Uvjeren je da nema bolje. Hvali i uštipke i domaće proizvode. Sa porodicom Toprek zna se kaže još od djetinjstva, a od početka rata druže se nerazdvojno. Dan danas u njihovom društvu smijeh je najglasniji.

I tako, porodica Toprek pravi je primjer kako voljeti i čuvati djedovinu. Ljudi su, u ovom kraju ponovo zavoljeli domaće proizvode. Hljeb, pite i ostali proizvodi od industrijskog brašna ne mogu da se mjere sa onim napravljenim od brašna koje je mljeveno u Duškovoj vodenici. Pored toga izletište Tisovac idealno je mjesto za odmor. Komšija Nenad tome doda da se pivo najbolje hladi u potoku.

Izvor: TV K3

One thought on “PUT NAS DOVEO: Izletište Tisovac u Radnji Donjoj okupiće ove godine čak 73 člana porodice Toprek 04.06.2023.

  1. Рођо, Душко, алал ти вера на свему што си с браћом направио; прави си визионар и заљубљеник у природу. Види се да су Топреци племенити људи
    градитељи, широка срца и душе.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *