PUT NAS DOVEO: Ideje patenata Radivoja Radića iz Doboja stigle do Njemačke – 29.10.2023.

October 30, 2023, 1:16 pm

Još kao mladić, sa četiri razrede osnovne škole, otac Radivoja Radića pokazivao je poseban talenat prema izradi različitih inovacija. Od ratnih reparacija, koje je tada Njemačka slala Jugoslaviji, napravio je hidrocentralu Komarica prema Derventi. Ta centrala je pružala svjetlost za čak 300 kuća, a pored toga imala je mogućnost da mlin pokreće pogon, za brašno. Turbine je radio ručno, od drveta. Bio je to pravi fenomen. Ali ovo ipak nije priča o ocu koji više nije na ovom svijetu, nego upravo o Radivoju, jer je i on sam pravi fenomen.

Baš poput oca, još kao učenik, Radivoje je počeo, kako kaže, da izmišlja neke stvari. Intenzivnije je krenuo da radi na tome po odlasku u Njemačku, tačnije u Zapadni Berlin, gdje je radio u fabrici liftova. Najveći uspjeh jeste bio leteći objekat, o kojem nam ovom prilikom i priča.

A, slučajno je, priča nam Radivoje počela i priča sa četkicom za zube. Uzimajući u obzir da većina ljudi mijenja četkicu nakon, otprilike četiri nedjelje, došao je na jedinstvenu ideju.

Želio je Radivoje da nam ispriča i priču o motoru, priču koja datira još iz 1900 i neke godine, kada je u Njemačkoj krenula akcija da se nešto smisli kako bi radilo na vodonik, koji je u to vrijeme bio izuzetno moderan. To je tehnologija koja se danas već koristi u svijetu, ali na potpuno drugoj bazi. Međutim, Radivoje nam priča šta je bio potez firme BMW.

U Radićevoj kolekciji patenata, nalazi se i sugurnosna kuća. Prije skoro tri decenije, japanski grad Kobe pogodio je razorni zemljotres, u kojem je poginulo više od 6.400 ljudi. Grad je bio uništen do temelja. Srušen je veliki broj višespratnica, nadvožnjaci na dijelu autoputa kroz grad i željeznički mostovi, a u požaru koji je buknuo izgorjele su stotine drvenih kuća. Bio je to povod da Radivoje još jednom uključi moždane vijuge i pokuša da pronađe rješenje. Najgore mu je kaže bilo kada je pročitao u novinama da japanska vlada ne mari za svoje građane. Sjeća s dobro članka njemačkog novinara, koji se, nakon zemljotresa našao na tom mjestu.

Iako su u današnje vrijeme, pri ruci mnogi visokotehnološki aparati koji su postali svakodnevica, a koji su nekada mogli da budu samo mašta, još uvijek ima inovatora koji svojim pronalascima mogu da iznenade i oduševe današnje društvo. Jedan od njih je i Radivoje. Može da se pohvali brojnim patentima, a njegovo znanje, i danas je, u šta smo se uvjerili, na izuzetnom nivou.

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *