PUT NAS DOVEO: Humanitarac Mladen Todorić – Kuća za braću Malić „spomenik“ dobrote – 22.10.2023.

October 23, 2023, 7:54 am

Braća Siniša i Ljubiša Malić koji su godinama živjeli u teškim uslovima i oronuloj kući, uskoro će useliti u novi dom. Prošla zima im je skoro bila neizdrživa. Iznemogli, bolesni, a krov nad glavom im je najveća briga.

Sada već mogu da odahnu. Ova kućica spomenik je dobrote koju je podiglo cijelo selo Detlak.

Svega ovoga ne bi bilo da nije Mladena Todorića, čovjeka koji je i pokrenuo ovu humanitarnu akciju, a istog trenutka mu se pridružili mnogobrojni građani. Skroman, kakav je oduvijek bio, kaže nam da zasluga pripada svim dobrim ljudima, koji su, u bilo kojem obliku pomogli da braća imaju iole dostojanstven život. Sve je počelo zimus, kada kuća Malića biva urušena.

Dobro se sjeća tog, 16-og februara. Nakon samo jednog apela da se sagradi dom ovim ljudima, Mladen je kaže maltene već imao dovoljno, kako materijalnih, tako i novčanih sredstava, da krene u akciju izgradnje.

Svaka medalja ima dvije strane. Svako lice naličje. Dobrim ljudima dugujem život, kaže nam Mladen. Slikom se sada vratismo u mart 1992. godine. Samo predvečerje rata, Mladena i njegovu pokojnu suprugu Slobodanku zateklo je u Brodu. Stanovali su kraj same obale rijeke Save, u kraju, koji je bio većinski naseljen muslimanskim življem.

Nakon svega što mu se u prošlosti desilo, dužan je kaže i osjeća potrebu da pomaže drugima. U Derventi je itekako poznat po Božićnoj akciji „Borci za borce“. Od 2017. godine krenula je ova topla, ljudska priča. Od tada, Mladen sa svojim saborcima, vrati osmijeh na lice mnogim, nažalost, zaboravljenim borcima.

Mladen je i doborovoljni davalac krvi, od septembra 1992. godine. Otac je tri kćerke, koje su mu veliki pokretači i motiv za sve što radi u životu. A za sve što radi u životu, ove godine dobio je i zhavalnicu grada Derventa, koja mu je uručena na svečanoj sjednici.

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *