PUT NAS DOVEO: Dušanka Ćurić iz Prnjavora uživa u izradi narodnih nošnji – 15.10.2023.

October 15, 2023, 4:56 pm

Još u osnovnoj školi, kada je redovan predmet bilo domaćinstvo, u Dušanki Ćurić iz Prnjavora rodila se ideja da se ovim što danas marljivo radi, bavi cijeli život. Volja koju je tada kao djevojčica imala jednako je zastupljena i danas. Iako ima 70 godina, igla u ruci je, osim svetaca, svaki dan. A, norma – osam radnih sati. Tako je, kaže naučila još dok je bila zaposlena. Danas ručno veze peškire za svadbe i krštenja, šije narodne nošnje, torbe i druge predmete. Nije naučila da odmora, pa nam pokazuje kako trenutno radi na stolnjaku, za koji će joj, kaže trebati najmanje dva mjeseca kako bi dobio svoj konačan izgled.

Šeme i brojna liteteratura, u današnje vrijeme, sve je, kaže lako, sve je na dohvat ruke i mnogo lakše za naučiti. Ali se naša Dušanka sjeća prošlih vremena, kada je ona bila na početku. O njima nam i priča:

Od kada je napustila školsku klupu, pa sve do danas, kada je u penziji Dušanka kaže da nikada nije bio period da makar nešto nije radila. Iako se teško odlučuje, ipak kaže da najviše voli da radi vez. A raspoložena je i ima vremena da nauči i druge, naravno, ko želi.

Dok gledamo nošnje, koje nam je pripremila kao samo mali dio onoga što je u njenoj bogatoj kolekciji, istovremeno nam priča da ih je u zadnje vrijeme nebrojeno sašila, prvenstveno za krštenja, što joj je kaže izuzetno drago, jer na taj način, ljudi našu lijepu tradiciju i dalje čuvaju. Objašnjava nam da za izradu veću nošnje treba otprilike sedam dana.

Ima ljudi, koji znaju cijeniti ovo pravo malo bogatstvo i oduševljeni su radom, a ima i onih koji će radije kupiti jeftiniju robu. Kako god, Dušanku ima onu dječiju ljubav sa početka ove priče i zna zašto sve ovo voli i zašto sve ovo radi.

Peškir ukrašen vezom simbol je tradicije, jer vez predstavlja jedan način umjetničkog izražavanja žena na selu i u gradu. Vezeni peškir i danas je dio tradicije, ali prije svega i lijep poklon.

A na pitanje šta radi kada ne radi, odgovor je uvijek isti – traži nove šeme i traži šta će novo raditi. Tu je njena sloboda, tu je svoja na svome. Teško joj pada kada smo je pitali za prerani odlazak njenog supruga, svima nama dobro poznatog Klinje, čovjeka koji je još za života postao sportska legenda i koji nikada neće biti zaboravljen. Pogled ka njegovoj slici i teški, preteški uzdah. A, život, od tada, promijenio se…

Izvor: TV K3

One thought on “PUT NAS DOVEO: Dušanka Ćurić iz Prnjavora uživa u izradi narodnih nošnji – 15.10.2023.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *