PUT NAS DOVEO: Crkva Sv. Nikole u Javoranima, najstarija crkva brvnara u RS – 24.04.2022.

April 24, 2022, 6:23 pm

Polovinom 18. vijeka u Srbiji i Bosni i Hercegovini građene su crkve brvnare. Na širem banjalučkom području danas postoje samo tri. U Tovilovićima, Kolima i Javoranima. Javorani su jedno veliko selo, koje se nalazi na granici četiri opštine, Kneževa, kojoj i pripada, Kotor Varoša, Čelinca i Banja Luke. Postoji više priča, po kojima su Javorani dobili ime, a jedna od tih priča jeste da je ovdje nekada bio glavni put koji je Banjaluku povezivao sa Travnikom, a da su putnici koji su putovali ovim dijelom, odmarali upravo ovdje, kod Javora. Po tome su znali da su prešli jednu trećinu puta, od Banjaluke do Travnika.

Predivna crkva brvnara u Javoranima sagrađena je 1756. godine. Posvećena je Svetom Nikoli, a nalazi se u živopisnom pejzažu prelijepog prostranstva sela Javorani. Odiše toplinom i duhovnošću. Ima posebnu draž i ljepotu, jer je sve djelo ljudskih ruku.

Već više od 260 godina ova svetinja okuplja vjernike i čuva tradiciju ovih prostora. O crkvi brvnari, inače, kruži jedna zanimljiva legenda da sama prelazi sa brda na brdo. To je naravno plod mašte seljana, ali to nije potpuna neistina, jer je crkva u vrijeme turaka stvarno premještana, rastavljana pa ponovo sklapana, sa brda na brdo i to nekoliko puta. Razlog premještanja su Turci, koji su uništavali crkve i srpske bogomolje. O svemu tome, tiho i spokojno pričao nam je Aleksandar Španić, paroh javoranski. Okružen ikonama, koje za njega imaju posebnu važnost, jer su ovdje, u Javorane prenesene iz seoske crkve iz njegovih rodnih Vijačana, polako poče priču o ovom voljenom mjestu.

Crkva je pravougaone osnove, široka je pet i dugačka devet metara. Pod hrama je popločan kamenom. Nad pripratom se nalazi hor, a unutrašnjost nema tavanicu. U crkvi je urezan natpis o popravci crkve 1824. godine. Crkva je inače, obnavljana više puta. Posljednji put 2005. godine.

U porti hrama, u istom dvorištu nalazi se i prelijepa kamena crkva Svetog Nikolaja, dosta mlađa, jer datira iz 1931. godine.

Naše crkve brvnare postale su čuvene u svijetu. Mnogi turisti ne mogu da vjeruju da takve građevine još negdje postoje, s obzirom na to da su građene davno, a da im je vijek trajanja najviše dvjestotinjak godina. Crkva brvnara u Javoranima zaista spada u red najljepših, kako svojim vanjskim, tako i unutrašnjim izgledom, a posebno duhovnim mirom kojim zrači i ne ostavlja nikoga ravnodušnim.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *