PUT NAS DOVEO: Branislava Ivanković iz Jošavke, žena koja rukama, umjesto iglama plete deke – 30.04.2023.

April 30, 2023, 5:54 pm

Sinonim za pletenje nekada su bili puloveri i čarape koje su štrikale naše bake, a danas je ta starinska tehnika ponovo u trendu na nešto drugačiji, moderan način i to kroz ručne radove. Posebno su popularne premekane dekice. Baš jedne takve plete Branislava Ivanković iz Jošavke kod Čelinca.

U vunu se zaljubila prije tri godine. Na društvenim mrežama pogledala je kako kreativci eksperimentišu sa njom. Tako ona od vune danas radi štošta toga. Osim deka, sa kojima je i počela svoju priču, plete i podmetače, naslone za stolice, navlake za fotelje, jastučnice. Interesantno je da su za ovako nešto potrebne samo ruke.

A, u svom radu Brana ima zaista mnogo toga. Pravi je dokaz da žene na selu mnogo vrijede. Iako je svjesna da se ručni rad negdje toliko i ne cijeni, marljivo radi ono što voli. Krenula je od youtube kanala, gdje je i naučila prve korake. Na početku je to išlo sporo, a danas može da radi i žmireći.

Iako mnogi pitaju kako ima živaca za ovako nešto, Brana kaže da je pletenje opušta i smiruje. Za jednu veliku deku, dimenzija, dva metra sa dva, Brana potroši ukupno 25 pletiva vunice. Kao i svaki drugi materijal, vuna ima svoje nedostatke. Sa ovakvim vunenim pokrivačem mora se postupati pažljivo i pravilno se brinuti. Ove stvari trebate prati samo u osjetljivom načinu pranja.

Osim pletenja, Ivankovići se porodično godinama bave poljoprivredom, a ovo je samo dio onoga što proizvodu. Jedan po jedan sok, jedan po jedan džem i tako danas imaju najrazličitije proizvode, poput soka od trnjina, ogrozda ruže, džema od bobica zove. 

Pravila je naša sagovornica i sok od ogrozda. Na našim prostorima ova biljka još uvijek predstavlja manje-više nepoznatu voćnu vrstu koja se i rijetko može uočiti u kućnim vrtovima. A radi se o voćki koja obiluje vitaminima B grupe i vitaminom A, dok C vitamina sadrži u sličnim količinama kao i crvene ribizle.

Iako je Brana jedna veoma vesela i energična žena, imala je i teških dana, jedva je kaže izvukla živu glavu; ni sama nije vjerovala da će u toplini svoga doma plesti ove mekane deke. Pa je ova priča, priča o snazi i volji da bez obzira koliko nekada život donese teške dane, ipak postoji nestvarna snaga u svakoj, ali baš svakoj osobi da se bori i da ne odustaje jer svako od nas ima skriveni talenat koji mu u najtežim danima bude slamka spasa.

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *