Protesti u Francuskoj: Priprema blokade prijedloga zakona o ukidanju penzione reforme

May 20, 2023, 4:33 pm

Početkom juna bi u francuskom parlamentu trebalo da se održi debata o prijedlogu zakona o ukidanju penzione reforme, ali bi parlamentarna većina mogla da iskoristi član 40 francuskog Ustava da blokira taj tekst, izjavio je poslanik većine Silven Mejar.

Udanašnjem intervjuu za Frans Info, Mejar je osudio ovaj korak protivnika penzione reforme i ocijenio da je njihov prijedlog zakona o ukidanju penzione reforme “prevara” zbog kojeg se mora primjeniti član 40 francuskog Ustava, prenosi BFMTV.

Tekst prijedloga koji je pripremila nezavisna poslanička grupa Liot, 8. juna naći će se pred poslanicima u parlamentu, ali Mejar, poslanik većine iz Pariza ocenjuje da je riječ o “prevari i veoma dobro osmišljenom političkom triku”.

– Želimo da se predsjednik finansijskog komiteta Erik Kokerel ponaša kao odgovoran arbitar, a ne kao član ljevičarskog pokreta Nepokorena Francuska Žan Lika Melanšona. U ovom slučaju mora se primijeniti član 40 Ustava Francuske – poručio je Mejar.

Članom 40 francuskog Ustava propisano je da prijedlozi i amandmani poslanika nisu prihvatljivi ako za sobom povlače smanjenje prihoda ili povećanje javnih izdvajanja, prenosi Blic.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *