Proizvode iz BiH nema ko da vozi u Rusiju

September 21, 2022, 5:56 am

Zbog velike udaljenosti i ekonomske neopravdanosti veliki broj prevoznika iz Bosne i Hercegovine ne želi da vozi u Rusiju, te je tako smanjen plasman naših proizvoda u ovu zemlju.

Iako su proizvođači imali sreću što je Evropska unija uvela embargo na izvoz robe u Rusiju, to nije doprinijelo da se poveća izvoz iz BiH u najveću zemlju svijeta.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS, potvrdio je za “Nezavisne” da je uvijek bio problem izvoz proizvoda u Rusiju.

“U tim vodama je i moja firma posljednjih sedam-osam godina bila u sezoni berbe voće. Konkretno, Rusija je ogroman problem, i da bi se otišlo tamo, u najboljem slučaju je potrebno 20 dana. Cijene su skočile, tako da nema ekonomske opravdanosti da iko od prevoznika ide. Ono što ja znam je da ima jedan ili nema nijedan prevoznik koji se trenutno odlučuje da prevozi proizvode u Rusiju”, istakao je Grbić.

Prema njegovim riječima, problem je što se u Rusiju ide i bez povratne ture, što stvara dodatni trošak prevoznicima.

“Ove sankcije i stanje u Ukrajini su uticali na to da su mnogo duže rute za Rusiju. Jedan dio Ukrajine se mora izbjegavati, i to je katastrofa. Sad da mi ponude ne znam ni ja koje pare, ne bih se odlučio da izvozim u Rusiju”, kazao je Grbić.

Neki od proizvođača koji ispaštaju zbog ovakvog stanja su i domaći voćari, pa je tako Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, rekao za “Nezavisne” da domaće jabuke ostaju u hladnjačama zbog nemogućnosti transporta.

“Berba bi trebalo da bude krajem mjeseca pa ćemo vidjeti kakva je situacija što se tiče jabuka. Ono što je problem jeste što je do Rusije veliki put, te se malo prevoznika odlučuje da ide tamo. Naše jabuke i drugo voće bi se mogli u većim količinama plasirati u Rusiju, ali nema ko da ih odveze”, naglasio je Dojčinović.

Istakao je da jedna tura do Rusije traje najmanje 20 dana, i to po 10 dana u oba smjera.

“Mi, koliko budemo mogli, isporučićemo, ali ni to ne zavisi od nas, već od toga koliko ćemo proizvoda moći plasirati”, kazao je Dojčinović.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, u toku prvih osam mjeseci ove godine u Rusiju je izvezeno 4.065.660 kilograma proizvoda ukupne vrijednosti 33.437.154 KM.

“Najviše je izvezeno farmaceutskih proizvoda u iznosu od 20.857.605 KM, pa zatim slijedi izvoz voća i orašastih proizvoda, kore agruma, dinja i lubenica za 6.181.623 KM, te mineralnih goriva, mineralnih ulja i proizvoda od njihove destilacije, bitumenskih tvari i mineralnih voskova za 3.807.569 KM”, stoji u podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

(NEZAVISNE – Foto: Nezavisne/Arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *