Procurilo Orbanovo pismo Briselu nakon posjete Moskvi

July 10, 2024, 8:39 am

List “Politico” dobio je na uvid tajno pismo mađarskog premijera Viktora Orbrana koje je uputio predsjedniku Evropskog vijeća Šarlu Mišelu (Charles Michel).

– Dmitrij Peskov iz igre, Orban u igru? – piše POLITICO šokiran onime što zovu “maksimalističkim stavovima” po kojima bi Orban, kako kažu, mogao na audiciju za portparola Kremlja.

Kako navode, u pismu stoji da “vrijeme nije na strani Ukrajine nego na strani ruskih snaga.”

Kako prenosi Avaz, pisanje Politico pismo je podijeljeno  u devet tačaka, a nigdje se ne spominje činjenica da je Putin taj koji je pokrenuo invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Orban u pismu Šarl Mišelu navodi da “ruska strana procjenjuje da Kijev mjesečno gubi oko 40 do 50 hiljada vojnika”.

Dodaje i da je Moskva “spremna razmotriti svaki prijedlog prekida vatre koji ne služi preseljenju i reorganizaciji ukrajinskih snaga.”

Navodi i da je Putinu poručio kako mnogi u Evropi tvrde da im je u interesu vratiti se u period privrednog rasta i trajnog mira.

– No, šansu za mir umanjuje okolnost da su diplomatski kanali blokirani i da nema izravnog dijaloga između strana koje imaju vodeću ulogu u stvaranju uslova za mir – piše Orban.

Podsjećamo, EU i njeni čelnici prekinuli su kommunikaciju s Moskvom usred niza sankcija koje je Brisel uveo Rusiji nakon invazije.

– Prođe li mađarski izvještaj u istom tonu kao ovo pismo, bit će to ugodan sastanak – sarkastično je za Politico komentirao jedan diplomata.

– Nijedna stavka ovog pisma ne odražava se u onome što je Evropska unija radila zadnje 2,5 godine – dodaje za POLITICO.

Nadalje, Orban je u tački osam napisao kako vjeruje da su prekid vatre i mirovni pregovori još mogući te dodao da ćemo u “naredna dva mjeseca vidjeti dramatičnije gubitke na prvoj liniji nego ikada prije.”

Zatim je zaključio da bi Evropa trebala preuzeti vodstvo u nastojanju da se uspostavi mir u Ukrajini, s obzirom na to da je SAD sve više ometen kako se približavaju predsjednički izbori u novembru.

– Političko rukovodstvo Sjedinjenih Država ograničeno je zbog predizborne kampanje koja je u toku – napisao je Orban.

– Stoga ne možemo očekivati ​​takav prijedlog iz SAD-a u nadolazećim mjesecima. Trebali bismo razmotriti — u duhu evropske strateške autonomije — pokretanje evropske inicijative.

Pismo je zaključio riječima: “Nastavit ću razgovore u cilju stvaranja prilika za mir već sljedeće sedmice”, prenosi Avaz pisanje portala Politico

(BN – Foto: AP)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *