Prnjavor: Prikupljeno 450 kilograma PET ambalaže

April 21, 2018, 1:18 pm

U ekološkoj akciji Osnovne škole “Branko Ćopić” Prnjavor i Planinarskog društva “Korak više” Prnjavor prikupljeno je 450 kilograma PET ambalaže, potvrdila je danas Srni jedan od koordinatora projekta Jelena Radivojević Stupar.

Stuparova kaže da je u prvom planu svih proteklih sedam godina, koliko se akcija sprovodi, da se ukaže građanima na značaj reciklaže i brige o životnoj sredini i zašto mladi treba da budu prvi koji će usvojiti zdrave životne navike.

“Želja nam je da kod naših đaka razvijemo ekološku svijest, da kod njih razvijamo ljubav prema prirodi. Kroz potrošnju vode, struje, bacanje smeća, brigu o pravilnom odlaganju otpada pokazujemo koliko brinemo o sadašnjosti, ali i o budućim naraštajima”, kaže ona.

Ona je napomenula da je građanima trebalo nekoliko godina da se naviknu na ovu akciju, jer su pitali zašto jedna škola organizuje učenike da prikupljaju “smeće”.

“Trebalo nam je dosta vremena da objasnimo da PET ambalaža nije smeće, već korisna sekundarna sirovina, da ukažemo da PET ambalaža bačena u prirodi ili na deponiji trune i nekoliko stotina godina, a može biti iskorištena kao jako važan i građevinski materijal i materijal za odjeću, izradu igračaka i raznih predmeta”, rekla je Stuparova.

Iz ove škole ističu podršku i pomoć koje su tokom akcije imali od Komunalnog preduzeća “Park”, opštine Prnjavor, koja je donirala sadnice ukrasnog bilja i cvijeća, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i brojnih donatora.

PET ambalaža je prikupljana od građana tokom jučerašnjeg poslijepodneva na devet punktova postavljenih na području grada.

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje učenici prvih razreda ove škole zajedno sa roditeljima sadnjom cvijeća učestvovali su i u uređenju školskog dvorišta.

Izvor: SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *