Prnjavor: Pomen za 22 nevine žrtve fašističkog terora na Radlovcu (VIDEO)

December 4, 2022, 12:30 pm

Kod spomen-obilježja na Radlovcu kod Prnjavora, služen je parastos za 22 srpske žrtve iz sela Mlinci, Paramije, Čorle i Srpovci koje su ustaše zaklale na današnji dan 1941. godine.

Parastos su organizovali Mjesna boračka organizacija Prnjavor, opštinska organizacija SUBNOR-a i porodice žrtava fašističkog terora.

Na veliki praznik Vavedenja Presvete Bogorodice u toku noći ustaše su 4. decembra 1941. godine zašle po prnjavorskim selima Mlinci, Paramije, Čorle i Srpovci i odvodili domaćine i mušku čeljad. Ne znajući gdje ih vode, mirno su pošli, a stanica im je bila njiva Radlovac gdje su ih ubili bez ispaljenog metka.

Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 49 godina. Te noći stradao je i Novak Simić iz Mlinaca, poštu mu je odala unuka Radinka sjećajući se tih nesretnih događaja.

“Otac mi je pričao, iako je i on tada bio mlad kada se to desilo, ustaše su naišle i krenuli su po selu u toku noći i od kuće do kuće kupili ljude. Oni nisu znali gdje idu i zašto ih vode, mislili su možda da će ih vratiti žive, inače bi možda neko i pobjegao da je tako mislio. Vezali su ih lancima po dvojicu, tako su ih vodili i malo ko da je ostao od odraslih muških članova porodice. Niko nije znao gdje su odvedeni, tek naknadno su saznali gdje su ih ubili jer je jedan čovjek iz daleka vidio šta se dešava, pošto je to bilo u tišini nije bilo vatrenog oružja, nego je to urađeno noževima, što je još strašnije”, sjeća se Novakova unuka Radinka Živković iz Lišnje.

Radinka kaže da je jedan od zlikovaca bio osuđen za ova strašna nedjela, ali koliko ih je i da li je još iko osuđen taj podatak nema.

“Ja koliko se sjećam kad sam tatu pitala, prvo nije htio da govori ništa onda mi je poslije rekao da je jedan od zlikovaca sa područja Dervente i da je taj čovjek bio živ tada kada mi je to pričao i da je valjda bio osuđen i u zatvoru, e sad šta se poslije dešavalo i koliko ih je osuđeno to ne znam”, dodaje Radinka.

Na 81. godišnjicu od strašne tragedije održan je pomen i služen parastos na spomen obilježju na Radlovcu gdje je tek 2011. godine podignut spomenik sa krstom.

Ono što je specifično za ovaj zločin jeste da se do okončanja Drugog svjetskog rata nije znalo gdje su ubijene žrtve, pa su se članovi porodica nadali da će ih dočekati žive.

Član Predsjedništva Boračke organizacije Prnjavor Momir Krajišnik kaže da opštinska BO baštini sve događaje iz Prvog, Drugog ali i Odbrambeno-otadžbinskog rata.

“To se vjerovatno radilo o viđenim ljudima sa tih područja i to je bio sigurni znak da se suzbije sve što je srpsko, što je napredno, kako ne bi davali nikakav otpor fašističkom teroru”, ističe Krajišnik.

U neposrednoj blizini spomenika na Radlovcu, nalazi se i takozvana Zihova jama, koja svjedoči o ubijenim srpskim žrtvama iz Drugog svjetskog rata.

Na području opštine Prnjavor postoji još nekoliko masovnih grobnica iz Drugog svjetskog rata, od kojih su najveće u Štrpcima, Kremni, Popovićima, Vijačanima, Palačkovcima i Ilovi.

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.