Prnjavor- Pčelar Borislav Stojčić iz Gornjih Smrtića; Jul vrijeme prikupljanja livadskog meda i kraj sezone pčelarenja (VIDEO)

July 2, 2018, 9:07 am

Borislav Stojčić iz Gornjih Smrtića kod Prnjavora bavi se pčelarstvom unazad petnaestak godina. Ova godina za pčelare je zadovoljavajuća istakao je Stojčić dok je ljetni period vrijeme prikupljanja livadskog meda a jul I avgust mjesec označavaju I kraj sezone pčelarenja I poslednjeg vrcanja meda.

“Pčelarstvom sam se počeo baviti kao hobijem prije 15-ak godina sa dvije, tri do pet košnica I takvo stanje je potrajalo nekih narednih 5- 6 godina. Nakon toga sam pčelinjak proširio na 15- 20 košnica da bi danas došao na brojku od 90 pčelinjih društava koje držim na dvije lokacije, jednu ovdje u Gornjim Smrtićima gdje imam 70 košnica a jedna lokacija sa 20 košnica udaljena desetak kilometara nalazi se u Pečeneg Ilovi”, ispričao nam je pčelar iz Gornjih Smrtića kod Prnjavora, Borislav Stojčić. On dodaje da je ova godina po prinosu bagremovog meda bila zadovoljavajuća.

Ljetni period za pčele je vrijeme kada prikupljaju livadski med a Stojčić očekuje dobar prinos ukoliko vremenske prilike posluže pčelare.

Bagremov med vrca se odmah po završetku paše I pčele se spremaju za ljetnu ispašu a jul I avgust mjesec označavaju kraj sezone za pčelare I poslednje vrcanja meda. Stojčić ističe I da je livadski dosta traženiji u odnosu na bagremov med jer se više koristi pri spravljanju ljekovitih preparata upravo zbog raznovrsnosti biljaka I cvjetova koje pčele prikupljaju a koji imaju ljekovita svojstva. Livadski med karakteriše I dosta oštriji I jači ukus.

Stojčićev med završio je na skoro svim svjetskim kontinentima I brojnim zemljama Evrope I svijeta a sve zahvaljući našim ljudima I brojnoj dijaspori koja potiče iz ovog sela I podmotajičkog kraja uopšte.

Borislav se ne bavi primarno prodajom društava ali kaže da povremeno proda jedan dio a njihova cijena varira ovisno o tome šta kupac zahtijeva ili traži.

Dok protekle godine nije formirao nova društva Stojčić je ove godine uhvatio 35 novih rojeva.

U pčelinjaku se trenutno obavljaju redovne aktivnosti praćenja I obilaska košnica.

Nakon drugog vrcanja I završetka sezone pčele se pripremaju za zimu I prezimljavanje.

Borislavu u ovom poslu najviše kaže pomaže supruga.

Pored ovoga Stojčić se bavi i uzgojem brojlera, tovnih pilića kojih ima 4.000 po turnusu a pitali smo ga I kakva je trenutno situacija u tom sektoru.

Borislav poručuje svima a pogotovo kako kaže mlađima da se od poljoprivrede može živjeti ali ne baviti se samo jednom djelatnošću, samo kukuruzom ili pšenicom ili pčelarenjem, a da bi čovjek opstao, to mora biti više različitih poljoprivrednih djelatnosti I jedino se tako može opstati I živjeti na selu.

https://youtu.be/cJUEWqShHZo?t=792

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *