Prnjavor kroz projekar ”Zdrave zajednice u BiH” želi unaprijediti zdravstvenu zaštitu među stanovništvom (FOTO/ VIDEO)

April 24, 2024, 3:04 pm

Projekat ’’Zdrave zajednice u BiH’’ predstavljen je u Prnjavoru a na sastanku gdje su učestvovali predstavnici gradske vlasti i Doma zdravlja Prnjavor  je istaknuto kako je važno da ova lokalna zajednica tokom narednih nekoliko godina, ima socijalnu strukturu u kojoj će biti razvijena svijest o prevenciji bolesti.

Pored predstanika Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske na sastanku su prisustvovali i predstavnici Instituta za populaciju i razvoj, Saveza opština i gradova Republike Srpske i Švajcarske agencije za razvoj i zaštitu koji podržavaju ovaj projekat.

Navedeno je i to da je briga o vlastitom zdravlju mora da preovlada u ljudskoj svijesti a sve kako bi se obezbjedila budućnost ali i bolja ljudska produktivnost

Da je prevencija bolesti u rukama, prije svega onoga ko brine o svom zdravlju smatra i Dom zdravlja Prnjavor a direktor ove ustanove Bojan Subotić izražava velike nade u projekat ’’Zdrave zajednice u BiH’’ u koji je uključen i Prnjavor.

” Uticaj zdravstvene ustanove je 20 odsto dok 80 odto u tome utiče socijalni dio a gdje preovlada svijest o prevenciji bolesti. Kroz cjelokupni projekat u narednim godinama, bićemo presretni, ako se pomjerimo sa ove tačke i osvjestimo stanovništvo koliko je briga o zdravlju bitna. Samo na takav način ćemo napraviti velike pomake u prevenciji. Nije samo prevencija ono kada vi odete kod ljekara. Prevencija ima mnogo dublju i širu osnovu i povezana i sa razvojem naše psihološke osnove. Samo tako uz izgradnju infrastrukture i drugih projekata možemo imati i bolju budućnost. ”,rekao je Subotić.

Direktor Instituta za populaciju i razvoj Emina Osmanagić  navodi kako Prnjavor ima sve uslove da se ovaj projekat u njemu realizuje i da postane zdrava zajednica te da svojim aktivnostima, promoviše slične aktivnosti i u drugim zajednicama.

” Svaka lokalna zajednica ima svoje potrebe i prioritete. Program prati potrebe grada Prnjavora po pitanju zdravstvenih usluga, prevencija određenih bolesti i promocije zdravlja. Sve prioritete ove zajednice ovaj projekat će pokriti. Projekat će i pomoći da se pojedini projekti koji promovišu zdravlje i realizuju i dorpinesu da zdravstvena zaštita bude bolja a stanovništvo svjesnije o tome” rekla je Osmanagićeva.

U projekat ”Zdrave zajednice u BiH” veliki uticaj u realizaciji ima i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Milan Latinović navodi da je u ovaj program je uključeno 11 gradova i opština u Srpskoj, 13 gradova i opština u Federaciji BiH i Brčko Distrikt.

” Sve to treba da unaprijedi i dovede do boljeg pristupa u zdravstvenoj zaštiti. Poslije obliska gradova i opština planiramo održati krajem maja, konferenciju gdje će biti potpisani protokoli sa jedinicama lokalne samouprave koje su uključene u ovaj projekat. Po tim podrazumijevamo kao jednu od najvažnijih aktivnosti da svaka lokalna skupština ima svoj odbor za zdravstvenu zaštitu. Pod tim podrazumijevamo i da će  lokalne skupštine izdvojiti određena sredstva za neke programe koji treba da promovišu zdravstvenu zaštitu i uticati na promjenu svijesti kod stanovništva ”,rekao je Latinović

Ističe da projekat predstavlja osnovu gdje će se cijela zajednica uključiti u promociju zdravih navika života i bolje brige o vlastitom zdravlju.

” Pored postojećih zdravstvenih kapaciteta koje smo razvijali, ključna je saradnja i sa jedinicama lokalne samouprave koje treba da razvijaju zdrave navike kod stanovništva. Sve to treba da dovede do toga da ljudi moraju više više posvetiti pažnju sebi i brizi o svom zdravlju. SZO procjenjuje da zdravstveni sistem na zdravlje stanovnika utiče oko 15 odsto dok je 85 odsto prepušteno društvenoj sredini”,rekao je Latinović.

Pilot projekat će trajati četiri godine, dok je plan da kompletan projekat ‘Zdrava zajednica u BiH’ traje 12 godina.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *