Prnjavor: dr veterine Lazar Makivić odgovara kakav nas očekuje jesenji tov pilića na farmama (VIDEO)

September 24, 2022, 10:55 am

U toku je jesenji tov pilića u domaćinstvima širom Bosne i Hercegovine. O tome kakva nas proizvodna sezona očekuje, koji su osnovni faktori uspješnosti tova brojlera, na šta proizvođači trebaju obratiti pažnu, odgovara dr veterine Lazar Makivić, koji je posjetio farmu pilića Duška Vasića u Gornjim Smrtićima.

Farmu sa 24.000 tovnih pilića, Duška Vasića, u Gornjim Smrtićima, posjetio je dr veterinarskih nauka, Lazar Makivić, koji je specijalista u oblasti animalnog nutricionizma odnosno za ishranu životinja. Makivić se osvrnuo na ovosezonski tov pilića na farmama i kakva su očekivanja uz rast cijena repromaterijala, stočne hrane ali i cijene pilećeg mesa.

U ishrani tovnih pilića koriste se visokoproteinske smješe starter, grover i finišer, dodaje Makivić.

U farmerskoj praksi imamo organizovani farmski industrijski tov i tov pilića u manjim domaćinstvima. Doktor Makivić objašnjava po čemu se oni razlikuju.

Stalno praćenje naučnih dostignuća uz prisustvo u proizvodnji, ključni su za dobar uzgoj tovnih pilića, napominje Makivić.

A da li će doći do daljeg poskupljenja pilećeg mesa zavisi od niza faktora i na to pitanje je jako teško odgovoriti, kaže Makivić.

Na kraju Makivić ponavlja da na prvom mjestu, svi proizvođači posebnu pažnju treba da obrate na uslove smještaja pilića koji mora biti adekvatan, higijenski ispravan i prilagođen uslovima gajenja pilića, čista pitka voda mora biti stalno dostupna, kao i osvjetljenost samog smještajnog prostora.

“U praksi, na objekat površine od nekoliko kvadrata dovoljna je jedna sijalica jačine 60 W. Takođe, potrebno je voditi računa o gustini naseljenosti pilića, odnosno da po jednom kvadratnom metru ne bude više od 16 jedinki”, zaključuje Makivić.

Više o uzgoju tovnih pilića pogledajte u nedjelju 25. septembra u emisiji “Zemlja izvor života” na TV K3 ujutro od 10:00 časova…

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *