TV K3

android aplikacija

instaliraj

Prnjavor: Danas takmičenje osnovaca o poznavanju nacionalnih manjina (VIDEO)

Najbolje znanje o nacionalnim manjinama i prikaz njihove kulture, tradicije i običaja na prvom ovakvom takmičenju učenika Osnovnih škola opštine Prnjavor pokazali su učenici Osnovnih škola /OŠ/ "Branko Ćopić" i "Nikola Tesla" iz Prnjavora i "Ivo Andrić" iz Kulaša, koji su predstavili nacionalni identitet Italijana, Ukrajinaca i Mađara.Prvo mjesto sa 160,5 bodova osvojili su učenici OŠ "Branko Ćopić" prikazom italijanskih tradicije i običaja, drugo mjesto sa 144,5 bodova osvojio je tim OŠ "Nikola Tesla" koji je predstavio Ukrajince, a treće mjesto sa samo dva boda manje pripalo je školi "Ivo Andrić" iz Kulaša koji su predstavili Mađare.

Prnjavor: Danas takmičenje osnovaca o poznavanju nacionalnih manjina (VIDEO)

Prvo takmičenje  osnovnih škola opštine Prnjavor o poznavanju nacionalnih manjina u BiH održano je danas u prnjavorskom Centru za kulturu.

Osam prnjavorskih osnovnih škola i muzička škola „Konastantin Babić“ predstavilo je 17 nacionalnih manjina, a tri najbolje ekipe izborile su  plasman na Republičko takmičenje o poznavanju nacionalnih manjina u BiH.

Takmičenje nan nivou Republike trebalo biti održano u maju, a nadamo se da će to biti u Trebinju istakao je predsjednik Saveza nacionalnih manjina RS Franjo Rover.

“Ovo što danas imamo u Prnjavoru, sigurno da nema nigdje u regionu, pa čak ni u mojoj Italiji. Odradili smo do sada tri takmičenja, a ovo danas nam je treće”, rekao je Rover.

Takmičenje osnovaca je dio projekta Promocija edukativnih sadržaja o nacionalnim manjinama u osnovnoškolskom obrazovanju koji se u Prnjavou sprovodi od 2018. godine, te sa ovom manifestacijom ušao je u finalnu fazu.

Zadovoljstvo manifestacijom izrazio je i  šef kancelarije Savjeta evrope u Sarajevu Drahoslav Štefanek, koji rekao kako je zadovljon sa svim urađenim u Pranjvoru, te da je ovo jedan festival.

Sličnog mišljenja je i šef Sekcije za socijalni razvoj Delegacije EU Đanluka Vanini.

“Drago mi je da ovdje vidim djecu iz škola, koji su uključeni u promovisanje kulture tolerancije i inkluzivnosti”, rekao je Vanini.

Načelnik opštine Pranjavor Darko Tomaš istakao je kako je ova lokalna zajednica pravo mjesto za organizovanje jedne ovakve manifestacije.

“Treba istaći da u BiH imamo 17 nacionalnih manjina, a čak 13 živi u Prnjavoru, a od 10 odsto ljudi u Srpskoj koji su se izjasnili kao nacinalna manjina žive ovdje. Kada je riječ o takmičenje, sve pohvale učenicima i nastavnicima na uspješnoj manifestaciji”; rekao je Tomaš.

Inače, opština Prnjavor jedna je od pet u BiH gdje se kroz razne projekte sprovodi implementacija krovnog projekta Savjeta evrope pod nazivom „Jačanje zaštite nacionalnih manjina u BiH“.

TV K3

Komentarišite

Your email address will not be published.