Primjenom novog pravilnika niko neće ostati bez posla (VIDEO)

November 30, 2023, 6:54 pm

Primjenom novog Pravilnika o normativima i standardima za finansiranje srednjih škola u Republici Srpskoj niko od prosvjetnih radnika niti stručnih saradnika neće ostati bez posla, poručeno je danas nakon sastanka u Banjaluci na kojem je bilo riječi o ovom dokumentu.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Srpske Jasmina Boloban rekla je da se Pravilnik izrađuje na osnovu izmjena Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, koji je stupio na snagu u junu.

“Odredbe ovog pravilnika ne ugrožavaju zaposlene u obrazovnom sistemu, nego uređuju pojedina pitanja kako bi se uskladila sa zakonom. Niko ne treba da se boji da će ostati bez posla, nego treba da se fokusiraju na učenike i unapređenje obrazovnog sistema”, izjavila je Bolobanova novinarima u Banjaluci.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske Dragan Gnjatić izrazio je zadovoljstvo što su predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske pokazali razumijevanje za sindikalne zahtjeve.

“Zajednički smo došli do boljih i konkretnih rješenja. Zahtjevi su i da se smanji broj odjeljenja koja se finansiraju, kao i broj učenika u odjeljenju koje se dijeli na grupe iz određenih predmeta, odnosno da stručni saradnik koji radi u školi ima više mogućnosti da pokaže svoj kapacitet tako što će raditi sa manjim brojem učenika”, pojasnio je Gnjatić.

Gnjatić je rekao da je cilj i da se nastavnicima omogući da se više posvete učenicima, a manje administrativnim poslovima.

Član Republičkog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske Miloš Kulundžija rekao je da Pravilnik da se smanjenjem broja đaka po grupama olakšava rad nastavniku i omogućava da se više posveti učenicima.

Predsjednik Sindikalne organizacije Srednjoškolskog centra “Pero Slijepčević” iz Gacka Anđelina Nikčević rekla je da je cilj današnjeg sastanka da se ukaže i na prava djece, jer je osnovni interes zaštita prava djeteta.

“Tu smo i da insistiramo da se brojke izbrišu iz pravilnika jer mi radimo sa ljudskim umovima. Raditi sa djecom, a govoriti samo o brojevima je nemoguće”, rekla je Nikčevićeva.

(Srna – Foto: TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *