Prikupljeno 1,8 milijardi evra

July 17, 2014, 6:56 am

Georgijeva je precizirala da je od ukupno prikupljenih sredstava 892 miliona evra namijenjeno za BiH, za Srbiju 995 miliona evra, dok je za regionalne projekte prikupljeno 41,4 miliona evra.

 

Ona je zahvalila svim donatorima, ističući da će biti obezbijeđena transparetnost utroška sredstava.

 

Donatorska konferencije dala je doprinos i razvoju mehanizma za kontrolu voda, a tokom skupa je skrenuta pažnja na problem klimatskih promjena.

 

Prije saopštavanja ukupnih donacija skupu u Briselu su se obratili predsjedavajući Savejta ministara BiH Vjekoslav Bevanda i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, koji su zahvalili zemljama učesnicama na solidarnosti koju su pokazali.

 

Stambeno zbrinjavanje jedan od ciljeva

 

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je danas i Briselu da je cilj u realizaciji prve faze obnove područja postradalih u majskim poplavama stambeno zbrinjavanje unesrećenih, obnova škola, te stvaranje uslova ljudima da ponovo rade.

 

Obraćajući se učesnicima međunarodne donatorske konferencije za pomoć postradalim od poplava u BiH i Srbiji, Bevanda je istakao da želi da pruži garanciju da će vlasti svih nivoa u saradnji sa njima da definišu transparentan sistem utroška svake marke doniranog novca.

 

“Siguran sam da će takav pristup omogućiti uspješnu realizaciju sanacije i ostalih segmenata uništenog i pravi pristup izgradnji preventivnog sistema zaštite od poplava”, naglasio je Bevanda.

 

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da je Bevanda istakao da saosjećanje koje su donatori iskazali od početka tragedije u BiH, a posebno danas, obavezuje sve u BiH da ulože maksimalne napore odgovorno rade za dobrobit i novu nadu unesrećenih ljudi.

 

Nadmašena očekivanja

 

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija ocijenio je za Srnu da je međunarodna donatorska konferencija u Briselu bila veoma uspješna, jer su premašena očekivanja.

 

Lagumdžija smatra da je jučerašnja konferencija novi početak, kako za BiH, tako i za region, jer je pokazano jedinstvo u borbi protiv katastrofalnih poplava.

 

Ministar inostranih poslova BiH istakao je da je bilo veoma bitno što je održana zajednička međunarodna donatorska konferencija za Srbiju i BiH, naglašavjući da dvije manje ne bi dale ovakav efekat.

 

On je pozdravio činjenicu da je upućen poziv BiH i Srbiji za uključivanje u mehanizam civilne zaštite EU, dodajući da bi samo jedna takva odluka Evropske komisije bila dovoljna za uspjeh konferencije.

 

Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji, koja je pod motom “Obnovimo zajedno”, održana juče u Briselu, prikupljeno 1,8 milijardi evra za otklanjanje posljedica poplava u BiH i Srbiji.

 

Suorganizatori konferencije bili su Francuska i Slovenija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *