Prikazan film “Garavice“

October 23, 2023, 7:39 pm

U Banskom dvoru u Banjaluci večeras je premijerno prikazan dokumentarni film “Garavice“.

Premijeri filma prisustvovao je veliki broj visokih zvanica među kojima i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Ovo je dan kada smo okuljeni da zajedno vratimo sjećanje na stradanje koje je mitskog kaarktera. Stradanje koje je zbrisalo Srbe na tim prostorima i nije ostavilo nikakvu mogućnost da se sjećanje i pravda ostvari prema onima koji su počinili taj zločin“, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Dodik je podsjetio na monstuozni plan stvaranja NDH-a a koji je podrazumijevao da se jedan trećina Srba pobije, jedna trećina protjera  a jedna trećina prekrsti.

Dodik je naglasio da je NDH počinila istorijski zločin nad Srbima.

Film “Garavice“ govori o jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

Dokumentarni film “Garavice” režisera Dragana Radovića se argumentovano bavi Garavicama, kao jednim od najvećih stratišta srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, ali i ostalim masovnim stratištima Srba u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi i Bosanskom Petrovcu.

Radović je ranije izjavio za Srnu da su “Garavice” bazirane na više od 3.000 dokumenata i svjedočenjima 27 preživjelih, od kojih 15 govori u filmu, kao i da su prikazana stratišta o kojim nema nijedne informacije niti teksta na internetu.

Za 1. novembar najavljena je projekcija filma u Prijedoru, a Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve organizovaće premijeru u Srbiji, za šta se čeka potvrda termina.

ATV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *