Prijedor: 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad zenama (FOTO/ VIDEO)

December 4, 2023, 4:02 pm

I ove godine se, uz Gender centar – Centar za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske, i JZU Dom zdravlja Prijedor pridružuje svjetskom obilježavanju 16 dana aktivizma borbe protiv  nasilja nad ženama, koja traje od 25. novembra do 10. decembra (Međunarodni dan ljudskih prava), sprovodeći kampanje podizanja svijesti javnosti o ovom obliku nasilja u Republici Srpskoj pod nazivom “Bijela vrpca – Muško NE nasilju nad ženama” – nošenjem bijele vrpce čijim nošenjem se muškarci, u periodu od 25.11 – 10.12.2023. godine, priključuju ovoj značajnoj kampanji i time daju poruku javnosti, da se zalažu za okončanje nasilja nad ženama i djevojčicama i “Stop nasilju nad ženama – Nijedna žrtva više!”.

Gender centar – Centar za jednakost i ravnopravnost polova Republike Srpske ovogodišnjom kampanjom “Nijedna žrtva više!” ima za cilj podići svijest javnosti o ovoj vrsti nasilja i ubistvu žene kao najsurovitijem obliku nasilja nad ženom od strane muškarca.

Rodno zasnovano nasilje jedan je od najrasprostranjenijih oblika kršenja ljudskih prava i narušavanje ljudskog dostojanstva. To je pojava sa kojom se suočavaju sve države i koja pogađa milione žena i ovaj problem je civilizacijski izazov svakog društva. Njegova specifičnost u odnosu na ostale oblike nasilja je ta što se uvijek pojavljuje u zoni privatnosti, najintimnijoj sferi života, u kojoj bi svako trebao da se osjeća sigurnim.

Najfatalniji ishod nasilja nad ženama je femicid – ubistvo žene od strane partnera, stoga ovogodišnja kampanja nosi naziv “Stop nasilju nad ženama – Nijedna žrtva više! Za siguran život svake žene”.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *