Prevaranti sa aplikacija za upoznavanje: Evo kako “operišu”

November 14, 2022, 12:09 pm

Stručnjaci upozoravaju da su prevaranti masovno počeli da vrebaju na aplikacijama za upoznavanje, a u nastavku saznajte šta sve rade kako bi pridobili žrtvu.

Aplikacije za upoznavanje doživjele su veliku popularnost. Pored društvenih mreža, ljudi u kod nas se takođe sve više okreću ovoj platformi, koja za cilj ima pronalazak potencijalne ljubavi. Neki to rade iz dosade, neki zbog nade da će pronaći pravog partnera, ali jedno je sigurno – možda ste na meti prevaranta.

Tome svjedoči podatak da je samo u toku prošle nedjelje u Velikoj Britaniji zabilježen porast od 153 odsto kada su u pitanju prevare “seksualnog iznuđivanja”. To je vrsta prevare koja podrazumijeva ucjenu seksualne konotacije, u kojoj neko prijeti da će objaviti nečije gole fotografije ukoliko žrtva ne ispuni određene zahtjeve. Stručnjaci upozoravaju da je ovakva vrsta prevare najčešća na aplikacijama za upoznavanje, pa je vrlo važno da budete oprezni. Kako prepoznati prevaru?

Proces koji praktikuju prevaranti

Prevarant na najnormalniji način započinje komunikaciju sa potencijalnom žrtvom. Dopisivanje teče polako, sasvim normalno, kako bi mogao da stekne povjerenje od strane korisnika sa kojim je stupio u kontakt. Kako vrijeme odmiče, prevarant želi u žrtvi da probudi snažne romantične osjećaje i kada osjeti da mu žrtva potpuno vjeruje, poslaće joj golu fotografiju kako bi je opustio. Tada će reći da je on na fotografiji, a potom će za zamjenu tražiti jednu od žrtve.

Osim toga, prevarant može da zamoli žrtvu da skine odjeću preko kamere ili da izvrši bilo kakav seksualni čin. Žrtva, vodeći se time da je njihov razgovor privatan, može da pristane na sve ovo, dok prevarant snima sve i čuva dokaze kako bi mogao da ucjenjuje žrtvu za novac.

Takođe, stručnjaci savjetuju da na aplikacijama za upoznavanje ne stavljate svoje puno ime i prezime. Prevaranti na taj način lakše mogu da dođu do vas, što im dodatno olakšava ucjenjivanje. Jedan od vodećih znakova zbog kog možete da pomislite da imate posla sa prevarantom, jeste da primijetite da se neko jako brzo i lako zaljubio u vas. Ukoliko se osoba sa kojom se kratko vrijeme dopisujete, ophodi prema vama sa pretjeranom toplinom, privrženošću i “bombarduje” vas izjavljivanjem ljubavi, trebalo bi da budete na oprezu.

Izvor: Mondo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.