Prekinut generalni štrajk zbog djelimično ispunjenih zahtjeva

February 19, 2015, 9:53 am

Generalni direktor fabrike i uprava obezbijedili su isplatu polovine decembarske plate iz 2013. godine za dio radnika kojima nisu isplaćene, isplaćena je januarska plata iz 2014. godine, a stigla je pisana odluka većinskog vlasnika kapitala, kompanije “Balkan stil”, o namjeri da se nastavi proizvodnja.

“Organi `Balkan stila` donijeli su odluku da se `Unisu` izađe u susret i pomogne oko otpočinjanja proizvodnje. `Balkan stil` će obezbijediti tri puta po dva miliona evra za pokretanje mjesečnog ciklusa proizvodnje na nivou od pet tona. Nakon tromjesečnog ciklusa, prema Vašem zahtjevu, Unis bi trebao da samostalno nastavi kupovinu repromaterijala i finansiranje proizvodnje”, navedeno je u dopisu kompanije “Balkan stil”, koju je potpisao predsjednik Goran Tomić.

U istom dopisu iz “Balkan stila” se navodi mogućnost nove pomoći “Unisu” oko nabavke sirovina za proizvodnju, ukoliko se odluče na povećanje mjesečne proizvodnje, te će uprava razmotriti mogućnost dokapitalizacije fabrike tek nakon uspostavljanja “regularne i kontinuirane proizvodnje”.

Generalni direktor Fabrike cijevi “Unis” Derventa Mile Georgievski upoznao je radnike da je formiran tim koji će raditi na deblokadi računa, bez čega fabrika ne može otpočeti sa radom, te dodao da će se obratiti institucijama Republike Srpske i bankama koje su blokirale žiro-račune, od kojih očekuje razumijevanje i pomoć.

Georgievski je obećao da neće biti otpuštanja radnika.

Štrajkački odbor donio je odluku da radnici prekinu generalni štrajk, ali su novo okupljanje zakazali za 5. mart u 10.00 časova, kada će odlučiti koji su daljnji potezi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *