Predsednički izbori u Turskoj, Erdogan favorit

August 10, 2014, 11:24 am

Na izborima učestvuju tri kandidata a favoritom se smatra lider vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) i aktuelni premijer Redžep Tajip Erdogan.

Frans pres ističe da se očekuje da će Erdogan pobediti druga dva kandidata – nekadašnjeg čelnika Organizacije islamske konferencije (od 2011. Organizacija islamske saradnje) i zajedničkog predstavnika opozicionih Narodno-republikanske partije i Partije nacionalnog jedinstva Ekmeledina Ihsanoglua i kandidata i kopredsednika prokurdske Narodno-demokratske partije Selahatina Demirtaša.

Ihsanoglua podržavaju još tri stranke, Demokratska partija levice, Nezavisna partija Turske i Demokratska partija.

Da bi pobedio, jedan od kandidata treba da osvoji apsolutnu većinu glasova, odnosno 50 odšto plus jedan glas.

U slučaju da nijedan kandidat ne osvoji većinu, biće održan drugi krug izbora, zakazan za 24. avgust.

AFP navodi da je Erdogan za večeras već isplanirao obraćanje posle pobede sa terase u sedištu AKP u Ankari.

Agencija prenosi da istraživanja javnog mnjenja predviđaju da će Erdogan lako preći tu granicu i pobediti u prvom krugu, dok će njegov glavni opozicioni protivkandidat akademik Ihsanoglu ostati daleko iza njega na drugom mestu.

“Zaista nema neizvesnosti povodom ishoda. Gotovo je siguran zaključak da će Erdogan pobediti”, rekao je Sinan Ulgen iz Centra Karnedži (Carnegie Centre).

Francuska agencija naglašava da je Erdogan posvećeni musliman, koji je na čelu turske vlade od 2003. godine, kao i da je u tom periodu transformisao zemlju projektima modernizacije ali je bio na meti optužbe za postepenu islamizaciju i eroziju ljudskih prava.

Erdogan obećava da će funkcija predsednika – koji je do sada imao uglavnom ceremonijalnu ulogu, biti proširena novim nadležnostima a njegovi protivnici zabrinuti su da Turska “klizi ka autokratiji”, navodi AFP.

AKP založila se za promenu ustava kojim bi predsednik imao više ovlašćenja, čime bi Turska dobili sistem sličniji francuskom, nego što je to trenutna parlamentarna demokratija.

Erdoganovi suparnici optužuju ga da podriva sekularno nasleđe osnivača nacije Mustafe Kemala Ataturka, koji je posle propasti Otomanskog carstva utemeljio modernu državu na strogoj odvojenosti religije i države.

Turski premijer je tokom tri meseca učestvovao u skupoj kampanji širokih razmera u blizu 30 gradova.

“Nacionalna volja, nacionalna snaga”, glavni je njegov izborni slogan sa džinovskih bilborda na skoro svakom ćošku u Istanbulu.

“Ako bog da, biće uspostavljena nova Turska (…) jaka Turska diže se ponovo iz pepela”, rekao je juče na završnom mitingu u kampanji u konzervativnom uporištu Konija u centralnoj Turskoj, preneo je Rojters.”Ostavimo staru Tursku iza nas. Politika podele, razdora i straha je prošla”, rekao je on pred hiljadama oduševljenih pristalica.

AFP dodaje da bi Erdogan mogao da računa i na širu podršku verski konzervativnih birača iz srednje klase u centralnoj Turskoj, kao i u siromašnijim četvrtima Istanbula, koji su prosperirali tokom njegove vladavine.

Izbori se održavaju na više od 165.000 biračkih mesta i ona će biti otvorena do 17 sati po lokalnom odnosno 16 sati po srednjoevropskom vremenu, nakon čega će Centralna izborna komisija početi da zbraja glasove birača.

Preliminarni rezultati počeće da stižu sat vremena posle završetka glasanja, a do 21 sat po lokalnom vremenu mediji mogu da objavljuju samo informacije CIK.

Do tada su zabranjeni i komentari preliminarnih rezultata, prognoza i ocena izbora, navode agencije.

Erdoganov rival Ihsanoglu: Izborna kampanja nije bila fer

Glavni rival turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana na današnjim izborima, Ekmeledin Ihsanoglu, danas je predizbornu kampanju ocenio kao “nefer” i “nesrazmernu”, ali je dodao da je uveren u svoju pobedu.

Ihsanoglu, bivši čelnik Organizacije islamske saradnje, rekao je da računa na to da će se “tihe mase” dići i glasati za njega, prenosi AFP.

“Kampanja nije bila fer i proporcionalna, ali verujem u zdrav razum naše nacije”, kazao je on dok je glasao u Istanbulu.

Dodao je da je osnovno da predsednički izbori budu transparentni i fer.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *