TV K3

android aplikacija

instaliraj

Predozirani Amerikanci umiru jedan za drugim

Predozirani Amerikanci umiru jedan za drugim

Najnovija studija ukazuje na značajno skraćenje očekivanog životnog vijeka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na osnovu analize podataka, očekivani životni vijek porastao je za oko 10 godina u periodu od skoro šest decenija, od blizu 70 godina, do skoro 79, ali je zatim, od 2014. smanjen tokom tri godine zaredom.

Ukupno skraćenje očekivanog životnog vijeka povezano je s povećanjem smrtnosti u okviru grupe radno sposobnog stanovništva između 24 i 65 godina, kaže Stiven Vulf, koji je koautor izvještaja, prenosi Glas Amerike.

“Veliki dio toga čini povećanje broja smrtnih slučajeva zbog predoziranja lijekovima, i to je jedan od glavnih razloga za takav trend”, kaže Vulf.

Sudeći prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, prosječno 130 Amerkanaca umrlo je svakog dana zbog predoziranja opijatima tokom 2017. godine. Ipak, to nije jedini razlog skraćenja života Amerikanaca.

“Ustanovljen je povećan broj smrtnih slučajeva zbog alkoholizma, samoubistava, kao i zbog desetak bolesti. Mislim pritom na dijabetes, bolesti pluća, srčana oboljenja, sve ukupno to uključuje 35 uzroka smrti”, dodaje Vulf.

Džon Hejga iz Nacionalnog instituta za pitanja starenja kaže da su ti podaci poražavajući.

“To su ozbiljne stvari. Nismo imali toliko skraćenje očekivanog životnog vijeka u Americi od ranih godina epidemije AIDS-a, a prije toga u godinama međunarodne epidemije gripa poslije Prvog svjetskog rata”, kaže on.

Međutim, on takođe naglašava da je skraćenje očekivanog životnog vijeka kombinacija više procesa koji traju već decenijama.

Veoma je važno da se tretiraju simptomi, ali i uzroci zdravstvenih problema, kaže profesor Vulf.

“Kao prilog u strategiji borbe protiv zavisnosti od lijekova, alkoholizma ili samoubistava treba da pogledamo unazad i zapitamo se šta se događa sa životnim uslovima u Americi koji navode ljude na takva ponašanja. Otkud toliko bola zbog kojeg se okreću lijekovima? Šta je uzrok očajanja koje ih navodi na samoubistvo? Zašto je dijabetes toliko loše kontrolisan”, navodi Vulf.

Na neka od tih pitanja odgovara dr Džon Hejga.

“Mi trošimo skoro dvostruko više od evropskog prosjeka u zdravstvenom sektoru. To je 3.500 milijardi dolara vrijedna industrija u Sjedinjenim Državama. Nijedna druga zemlja nije ni blizu. Nismo dovoljno učinili u oblasti prevencije bolesti i svemu što bi ljudi trebalo da rade u tom smislu – da budu fizički aktivni, da se pravilno hrane, da pristupaju zdravstvenim problemima na vrijeme”, ukazuje on.

Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

Nezavisne novine

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.