TV K3

android aplikacija

instaliraj

Pravoslavna Nova godina biće proslavljena širom Republike Srpske

Pravoslavna Nova godina biće proslavljena širom Republike Srpske
Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Јerusalimska patrijaršija, koje poštuju Јulijanski kalendar, dočekuju Novu godinu.
 Doček pravoslavne Nove godine u Prnjavoru biće organizovan večeras u portama hramova Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru i Hramu Svetog Save u naselju Slatina.Protojerej Duško Drinić rekao je Srni da će program u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija početi u 20.00 časova, uz muziku, kuvano vino i peciva.  Moleban će biti služen u 23.30 časova, a u ponoć je predviđen vatromet.  Protojerej stavrofor Radomir Maletić, svešenik u Hramu Svetog Save, potvrdio je da će u porti ovog hrama program dočeka pravoslavne Nove godine početi u 21.00 čas uz crkvenu muziku, kuvano vino, prikladno posluženje i peciva. Moleban u slatinskom hramu počinje u ponoć.

Na trgovima u Tesliću i Stanarima večeras će biti organizovan doček Pravoslavne nove godine.Pravoslavnu novu godinu Teslićani će dočekati uz nastup grupe “Regina” i “Racija bend”. Doček organizuje opštinska Turistička organizacija pod pokroviteljstvom načelnika opštine.

Na Gradskom trgu u Stanarima pristune će uz kuvano vino zabavljati lokalni bendovi. Početak programa planiran je u 21.00 čas. Pokrovitelj dočeka je opština Stanari.

Grad Doboj i opština Petrovo ne organizuju doček ni Pravoslavne ni međunarodne Nove godine.

Opštinski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Derventa organizovaće večeras doček pravoslavne Nove godine na Trgu pravoslavlja.Doček će biti organizovan na platou ispred Sabornog i spomen-hrama Uspenja Presvete Bogorodice.  Program će početi u 20.00 časova, a nastupiće pjevačica narodne muzike Gordana Lazarević.   U 23.30 časova biće služena molitva u hramu, a u ponoć će čestitiku okupljenima uputiti načelnik opštine Derventa Milorad Simić.

U opštini Istočno Novo Sarajevo večeras će biti organizovan doček pravoslavne Nove godine na otvorenom tokom kojeg će nastupiti novosadska grupa “Garavi sokak”.Program će početi u 21.00 čas, a od 22.00 časa posjetioce će zabavljati “Garavi sokak”, najavljeno je iz kabineta načelnika opštine, koja je doček organizovala u okviru manifestacije “Zima u Istočnom Novom Sarajevu”.

Posjetiocima će tradicionalno biti posluženo besplatno kuvano vino, a biće organizovan i vatromet.

Organizovanog dočeka na otvorenom neće biti u drugim opštinama koje su u sastavu Istočnog Sarajeva, kao ni na Jahorini.  Kao i ranijih godina, većina hotela i ugostiteljskih objekata na Jahorini priprema dobru zabavu za doček pravoslavne Nove godine, uz bogatu gastro i velnes ponudu.

Smještajni kapaciteti na Jahorini su poprilično popunjeni, a hotel “Bistrica” za predstojeće praznike je popunjen oko 80 odsto, rekla je Srni portparol Olimpijskog centra “Jahorina” Sanja Ćeremidžić.

“Visina snijega iznosi 35 centimetara, pa će posjetioci moći da uživaju i na stazama ukupne dužine 35 kilometara, jer je kompletan vertikalni transport u pogonu i dostupan za skijaše. Ovog vikenda cijena polupansiona je 80 KM po osobi u dvokrevetnoj sobi”, navela je Ćeremidžićeva.

Iz Olimpijskog centra “Jahorina” ističu da se spremaju i za “Egzit” festival koji će na planini biti organizivan u martu.

Na dočeku pravoslavne Nove godine publiku u Višegradu večeras će zabavljati Kiki Lesendrić i grupa “Piloti”.Program na Trgu Petra Prvog Petrovića NJegoša u Andrićgradu počinje od 22.00 časa, nastupom lokalnog di-džeja, a koncert grupe “Piloti” najavljen je za 23.00 časa.  Tačno u ponoć vatromet će obilježiti nastupajuću Novu godinu po julijanskom kalendaru. Za sve posjetioce obezbijeđeni su kuvano vino i čaj, a organizatori koncerta su opština Višegrad i Andrićgrad.
U Čajniču će večeras biti organizovan doček pravoslavne Nove godine na otvorenom, a u programu će učestvovati lokalni umjetnici.Doček će biti organizovan na platou ispred Doma kulture “Filip Višnjić”, dok će se u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice služiti moleban i blagodarenje, saopštili su organizatori – opština Čajniče i Crkvena opština. “Program počinje u 21.00 čas. Za okupljene će biti obezbijeđeni roštilj i vino, a u ponoć je planiran vatromet i obraćanje načelnika opštine Gorana Karadžića”, navedeno je u saopštenju.
 Doček pravoslavne Nove godine u Modriči biće organizovan u porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u prigradskom naselju Višnjik.Paroh modrički Goran Panjkov rekao je Srni da večerašnji doček pravoslavne Nove godine, prema julijanskom kalendaru, organizuju parohije modričke i opština Modriča.  On je naveo da će u 20.00 časova početi kulturni i zabavni program, u okviru koga će se predstaviti kulturno-umjetnička društva sa područja Modriče, Muzičko društvo “Isidor Bajić”, te amaterske muzičke grupe sa područja ove opštine. U ponoć će biti organizovan vatromet, nakon kojeg će sveštenstvo služiti moleban za nastupajuću 2018. godinu.
SRNA

Komentarišite

Your email address will not be published.