Pravo na stipendije ostvarilo preko 260 prnjavorskih učenika i studenata (FOTO/VIDEO)

February 4, 2022, 6:43 pm

U Prnjavoru su danas potpisani ugovori o dodjeli stipendija za uspješne učenike i studente. Na ovaj način u školskoj i akademskoj 2021/22.godini pravo na stipendije, ostvarilo je 262 stipendista.

Ovaj oblik pomoći posebno je značajan uspješnim studentima a među njima je mnogo onih koji ovu stipendiju dobijaju po prvi put.

Student druge godine Sandra Ostojić koja pohađa učiteljske studije na Filozofskom fakultetu u Banjaluci kaže kako je za nju ova stipendije veoma značajna.

,, Stipendiju dobijam po prvi put i veoma sam zadovoljna. Želila bi se zahvaliti opštini što misli na nas mlade koji smo uspješni”,kaže Ostojićeva.

Među studentima, koji su potpisali ugovore, ima i onih koji ovaj vid novčane pomoći ne dobijaju prvi put.

Student četvrte godine Edmin Klokić koji studira hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci kaže da stipendija mnogo olakšava kućni budžet.

,, Ovo mi je treća godina da sam korisnik opštinske stipendije. Ona je mnogo značajna za nas ali  i naše porodice. Ovaj novčani iznos olakšava troškove školovanja i druge troškove”,kaže Klokić.

Potpisivanju ugovora o dodjeli stipendija za uspješne srednjoškolce obavili su, u njihovo ime zakonski zastupnici (roditelji ili staratelji).

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš smatra kako je ovaj vid pomoći veoma koristan za ove mlade i uspješne ljude koji će obezbjediti budućnost ovoj lokalnoj zajednici.

Rekao je da je za ovu školsku i akademsku 2021/22.godinu, pravo na stupendije ostavrilo 94 učenika i 168 studenata, podsjećajući da je za te potrebe, iz opštinskog budžeta biti izdvojeno oko  300.000 KM.

,,Ono što je generalno pravilo za studente je da svi oni koji druga ili viša godina studija na javnim visokoškolskim ustanovama ili su studneti integralnog načina studiranja, imaju pravo na stipendiju. Pravo na stipendije imaju također i učenici iz kategorije porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do šeste kategorije kao i djeca koja su korisnici Centra za socijalni rad i svi ostali učenici koji su ostavrivali prosjek 5,00 tokom školovanja”,kaže Tomaš.

Navod i da su planovi da se tokom naredne godine, proširi obuhvat onih koji će moći ostvariti pravo na stipendiju pri čemu ističe da će u tu kategoriju ući i djeca iz višečlanih porodica.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *