Povećanja penzije neće biti do druge polovine godine i do konačnog stava Vlade

February 17, 2017, 12:29 pm

U Tesliću je održana sjednica Upravnog odbora Udruženja penzionera Republike Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je danas u Tesliću da povećanja penzije u Republici Srpskoj neće biti do druge polovine godine i da se, do konačnog stava Vlade o iznosu, traže međusobno prihvatljivi modaliteti.

Nakon sjednice Upravnog odbora Udruženja penzionera Srpske u Tesliću na kojoj je razgovarano o inicijativi za povećanje penzija i zdravstvenoj zaštiti penzionera, Savanović je izjavio novinarima da je bilo riječi o različitim modalitetima pomoći, poput jednokratne pomoći ili procentualnog povećanja penzije, a da će Vlada donijeti odluku koji modalitet može biti prihvatljiv.

“Za povećanje osnovice od tri odsto trebalo bi 30.000.000 KM, a za pet odsto treba 50.000.000 KM, što je za nas trenutno neprihvaljivo jer toga novca nemamo i oko tog procenta neće biti realno razgovarati. Neki procenat će biti, a koliko će on iznositi biće stvar pregovora”, istakao je Savanović.

Predsednik Udruženja penzionera Rade Rakulj izrazio je nadu da će polovinom godine biti pronađeno rješenje da se penzionerima značajnije pomogne, istakavši da ova populacija neće prihvatiti procentualno povećanje penzija ispod tri odsto, te da se njeno povećanje ne može vječno prolongirati.

Sjednici Upravnog odbora Udruženja penzionera Srpske prisustvovali su i ministar finansija Zoran Tegeltija i direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Mladen Milić.

 

(SRNA)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *