Povećan godišnji borački dodatak za 3,4 odsto

February 9, 2017, 12:06 pm

On je istakao da je osnovica za mjesečni borački dodatak ostala na prošlogodišnjem nivou, s obzirom na to da je riječ o korisnicima koji imaju 60 i više godina, a većina su i penzioneri.

Raspodijelili višak sredstava

“Pozicije za boračko-invalidsku zaštitu ostaju iste, a usljed smanjenja broja korisnika, uglavnom iz bioloških razloga, raspoređujemo višak sredstava. Favorizovali smo ljude koji su na godišnjem boračkom dodatku, s obzirom na to da su oni u najtežoj kategoriji”, rekao je Savanović u pauzi sjednice Vlade Republike Srpske.

Broj korisnika za mjesečni borački dodatak se povećava svake godine i očekuje se da će ih ove godine biti 64.486 korisnika.

Visina mjesečnog i godišnjeg boračkog dodatka zavisi od prosječne plate u Srpskoj, koja je prošle godine iznosila 836 KM.

Vlada usvojila i odluku o visini osnovice

Osim odluka koje se odnose na visinu osnovice za obračun godišnjeg i mjesečnog boračkog dodatka, Vlada Srpske je usvojila i odluku o visini osnovice za obračun primanja za ovu godinu predviđenih Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Za lične i porodične invalidnine u Republici Srpskoj biće potrebno 151.954.548 KM.

U Republici Srpskoj ima 33.178 korisnika ličnih vojnih invalidnina za šta je na godišnjem nivou predviđeno 71.627.235 KM.

“Ove godine možemo da povećamo osnovicu za 1,8 odsto u odnosu na godinu ranije. Ta visina osnovice biće 568,80 KM”, naveo je Savanović. On je dodao da porodične invalidnine prima 22.739 korisnika, a za koje je potrebno 80.327.313 KM na godišnjem nivou.

Odlukom o utvrđivanju osnovice i koeficijenta visine isplate mjesečnih primanja za 2017. godinu predviđenih Zakonom o zaštiti civilnih žrtava rata, takođe, je došlo do povećanja osnovice od 1,8 odsto u odnosu na godinu ranije.

Sjednica Vlade prekinuta je zbog zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske, ali će biti nastavljena u 15.30 časova, te će o preostalim tačkama dnevnog reda biti objavljeno saopštenje.

RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *