Poskok dva puta ujeo djevojčicu iz Banjaluke

September 15, 2023, 9:41 am
Obična igra sedmogodišnje djevojčice Nike i njenog dvije godine starijeg brata Petra, u dvorištu porodičnog imanja u očevom zavičaju, zamalo je završila tragično, jer je djevojčicu, dok su trčali za loptom, čak dva puta ujela zmija poskok, najopasnija otrovnica u Evropi.

Sve se odigralo prije desetak dana u selu Bjelaj, u opštini Bosanski Petrovac, kada su mališani iz Banjaluke došli u posjetu djedu i baki, u pratnji roditelja, piše „Banjaluka.net”.

Tog 2. septembra, deca su nakon prvog dana u novoj školskoj godini boravila u zavičaju. Pošto vole selo i sve ono što selo i sopstveno imanje nudi, mališani sebi veoma lako pronađu neku zabavu.

Poslije ručka i pred kraj dana Nika i Petar su sa fudbalskom loptom krenuli niz dvorište, pored voćnjaka, na dio dvorišta na kojem im je otac napravio malo fudbalsko igralište.

Igrajući se loptom, dodavajući je jedno drugom i trčeći za loptom djeca su, prema priči njihovih roditelja, nagazila na zmiju, koja je vjerovatno braneći se ugrizla dva puta djevojčicu Niku za skočni zglob lijeve noge, nakon čega su brat i sestra prestravljeni, plačeći i vrišteći, potrčali prema kući kako bi potražili pomoć.

Niko od prisutnih nije vjerovao šta se dešava dok nisu vidjeli tragove od dva ugriza poskoka, nakon čega su djevojčici krpom podvezali nogu ispod koljena i istog momenta krenuli prema Domu zdravlja Bosanski Petrovac kako bi djevojčici bila ukazana prva pomoć.

„Nakon što smo stigli u Dom zdravlja u Petrovac, čekala nas je spremna dežurna ekipa lekara koji su pružili Niki prvu pomoć i smjestili je u kola hitne pomoći, te je uz priključenje na infuziju i u pratnji medicinskog osoblja, jednog roditelja i starijeg brata, krenula za Bihać, sa vjerom da će joj život biti spasen”, pričaju roditelji detalje ovog događaja koji im je zamalo mogao donijeti ogromnu tragediju.

Prema njihovim riječima, ljekar i medicinsko osoblje, kao i vozač kola Hitne pomoći iz Bosanskog Petrovca, takođe su junaci ove priče, jer je svih nešto manje od 60 kilometara puta do bihaćke bolnice vozač hitne prešao za nepunih 20 minuta.

„Nika je cijeli taj put u neizvjesnost, taj put prema Bihaću gdje smo očekivali spas, podnosila veoma hrabro, nije plakala i slušala je naše i savete medicinske sestre. Čim smo stigli u krug bolnice u Bihaću, uputili su nas na Odjeljenje za infektivne bolesti, gdje je naša Nika svojom snagom, izdržljivošću i hrabrošću, te znanjem, opremljenošću i brigom dežurnih ljekara i medicinskog osoblja Odjeljenja za infektivne bolesti, pobijedila poskoka i preživjela dva ujeda i ubrizgavanje velike količine zmijskog otrova, i koristimo ovu priliku da se zahvalimo ljekarima i cjelokupnom medicinskom osoblju Odjeljenja za infektivne bolesti Kantonalne bolnice ‘Dr Irfan Ljubijankić’ u Bihaću”, rekli su roditelji ove hrabre djevojčice.

Po dolasku na Odjeljenje za infektivne bolesti, ljekari su odmah preduzeli sve što je potrebno, započeli su sa terapijama, pokazali svo svoje znanje, iskustvo i onu ljekarsku ljudskost i želju da se spasi život čovjeka, u ovom slučaju sedmogodišnje djevojčice, koja je bila u životnoj opasnosti i praktično su je minuti dijelili od smrti trovanjem zmijskim otrovom.

Da je sve krenulo kako ne treba pokazuje i to da je Nika imala lošu krvnu sliku, posebno trombocite, što je govorilo da je otrov ozbiljno napao krv. Pored toga, cijela lijeva noga otekla je veoma brzo, počela da dobija tamno crvenu boju, a Nika je počela da povraća, uz nesvjesticu i veoma povišenu telesnu temperaturu te večeri, koja je prelazila 39 stepeni.

Ljekari su, nakon brzih analiza, počeli sa davanjem seruma, odnosno protivotrova, i do jutra su djevojčici morali da daju čak tri doze seruma kako bi zaustavili dalje širenje otrova po tijelu i ugrožavanje drugih organa.

Ta cjelonoćna borba ljekara sa opasnim otrovom poskoka, uz Nikinu hrabru podršku i podnošenje tolikog broja inekcija, uboda, vađenja krvi, lijekova i drugih terapija, konačno je dala rezultat, i ovo hrabro sedmogodišnje dijete narednog dana bilo van životne opasnosti.

„Briga tih ljudi u Bihaću je bila nešto posebno. Vjerujte da ne prođe 15-20 minuta da neko ne uđe da provjeri kako je Nika, da joj izmjeri temperaturu, donese potrebnu terapiju, da podršku, ohrabrenje, ponudi obrok i bilo kakvu drugu pomoć. I ovom prilikom se zahvaljujem ljekarima i medicinarima bolnice u Bihaću. Hvala vam, hvala i svima onima koji su bili uz nas i podržali nas da izdržimo ove za nas veoma teške i mučne dane”, ispričala je majka djevojčice, Jelena.

Nakon saznanja da se nalazi van životne opasnosti, ljekari u Bihaću su krenuli sa daljim terapijama, sa ciljem da ne bude posljedica po njenu nogu koja je pretrpjela čak dva ujeda, i koja je nakon višesatnog oticanja počela da dobija i tamnu boju, koja se srećom za nekoliko dana povukla.

Nakon pet dana provedenih u Kantonalnoj bolnici „Dr Irfan Ljubijankić” u Bihaću, Nika je puštena na kućno liječenje.

Izvor: Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *