Poreska uprava Srpske poziva obveznike prve grupe fiskalizacije da ne čekaju zadnji dan

May 15, 2024, 10:03 am

Poreska uprava Republike Srpske podsjeća da je u Republici Srpskoj u toku prelazak na novi sistem fiskalizacije, te da su obveznici prve grupe za novu fiskalizaciju dužni da u zadatom roku izvrše svoje obaveze i tako izbjegnu eventualne sankcije, izjavio je direktor Poreske uprave Srpske Goran Maričić.

Poreska uprava Srpske poziva obveznike prve grupe fiskalizacije da najkasnije do 17. juna 2024. godine pokrenu postupak inicijalne fiskalizacije podnošenjem prijave za registraciju poslovnog prostora, zahtjeva za izdavanje bezbjednosnog elementa i zahtjeva za subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije.

Sve te prijave podnose se elektronskim putem posredstvom internet stranice Poreske uprave Srpske.

– Naglašavamo da je Zakonom o fiskalizaciji propisana prekršajna odgovornost za obveznike fiskalizacije koji u zadatom roku ne pokrenu postupak inicijalne fiskalizacije. Radi lakšeg razumijevanja ističemo da prvoj grupi obveznika fiskalizacije pripadaju dosadašnji obveznici fiskalizacije, odnosno oni koji su i do sada bili dužni da registruju svaki pojedinačni promet robe i usluga preko postojećih fiskalnih kasa, kao i oni koji su registrovali obavljanje djelatnosti za koje postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase do dana objavljivanja Јavnog poziva za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije – objasnio je Maričić.

Maričić je podsjetio da je Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, objavljen 17. aprila 2024. godine i da sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog sistema i Poreske uprave, te rokove u kojima se sprovodi postupak inicijalne fiskalizacije.

– Obaveza Poreske uprave je da sprovede postupak registracije poslovnog prostora i mjesta prometa, postupak izdavanja bezbjednosnog elementa i postupak subvencionisanja troškova inicijalne fiskalizacije. Preduslov za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije je da poreski obveznik sa Poreskom upravom ima zaključen ugovor o korištenju Elektronskog sandučeta Poreske uprave i ugovor sa ovlašćenim operaterom fiskalnog sistema radi isporuke i postavljanja elektronskih fiskalnih uređaja – naglasio je Maričić.

Poreska uprava Republike Srpske još jednom poziva poreske obveznika da ne čekaju zadnji dan kako bi izvršili ovu svoju obavezu, te ih i ovog puta podsjeća da sva potrebna uputstva i obrasce potrebne za prelazak na novi sistem fiskalizacije mogu pronaći na internet stranici Poreske uprave Srpske.

Pored toga, za svu potrebnu podršku i pomoć, kako bi što jednostavnije prešli na novu fiskalizaciju, Poreska uprava Srpske je na raspolaganju poreskim obveznicima putem Kontakt centra u Sektoru za usluge poreskim obveznicima, na brojeve telefona ili elektronsku adresu [email protected].

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *