Porča i Ikanović stoje iza “Vijesti umeta”

August 21, 2015, 9:46 am

Portal i poslije dugog zatamnjenja funkcioniše iz BiH sa adrese na domenu wordpress.com. Uredništvo tvrdi da se vijesti putem ovog portala emituju iz “Islamske države” jer oni BiH već smatraju “Islamskom državom” – kaže sagovornik lista blizak bezbjednosnim agencijama.

Portal “Vijesti umeta” godinama objavljuje poruke, prijetnje i najave terorističke organizacije Islamska država, a nakon što je prošle sedmice oboren, otvoren je portal “Sablja istine”.

Nakon što je i on blokiran, “Vijesti umeta” počele su emitovanje sa adrese na novom domenu.

Sagovornik lista navodi da se oni registruju putem piratskog pretraživača TOR, koji im daje lažnu adresu emitovanja, te da tako mogu, na primjer, emitovati vijesti i iz Banjaluke, a da lažna adresa glasi, recimo, na nekome u Saudijskoj Arabiji ili Sandžaku.

On kaže da bezbjednosnim strukturama u BiH nikakav problem nije da zatamne, obore takve portale, ali da je to ovog puta uradila Hrvatska obavještajna služba nakon što su pripadnici ID ubili hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, a portal “Vijesti umeta” to dočekao slavljenički.

Sagovornik lista ističe da Ministarstvo bezbjednosti BiH, kada je riječ o tom pitanju, za sada, ne radi ništa.

Prema njegovim riječima, “Put vjernika” je glasilo fronta Al nusra, tj. Al kaide koja je na Bliskom istoku u sukobu s ID.

Osnivač, vlasnik i finansijer “Puta vjernika” je osnivač vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči Nusret Imamović koji ratuje u Siriji, a glavni urednik portala je njegov brat Eldin, tvrdi ovaj sagovornik.

On dodaje i da je sukob Al kaide i ID prenesen i u BiH i da se to najbolje može  vidjeti po “ratovanju” uredništva najradikalnijih islamističkih portala.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *