Popravi raspoloženje: 6 načina da se osećaš sjajno svaki dan

November 27, 2015, 8:13 am

Svima su nam poznati oni dani kada se budimo odmorni, sunce sija kroz prozor i na putu do posla se smešimo i cenimo život baš onakav kakav jeste. Ali, čak i onima koji redovno meditiraju i rade na svom mentalnom zdravlju, dogode se dani kada je zvuk alarma ujutro jednak teroru, s prvim otvaranjem očiju usledi bljesak svih problema i obaveza tog dana te ni najfinija šoljica kafe ne može ih spasiti od pomisli kako je dan već u startu osuđen na propast.

Praktikovanje sreće, pozitivnih misli i mentalnog zdravlja proces je koji traje ceo život, s time će se složiti svi gurui i jogini. Ono postaje način života koji je vrlo lako održavati u mirnim periodima naših života, ali kad nastupe problemi i stres, često se događa da praksa pada u vodu. Ponovo se nađemo u cirkusu negativnih emocija i od silne najezde misli koje konstantno naviru teže je ponovno se koncentrisati na ono dobro. U današnje vreme, kada postoji mnogo rasejanosti i stresa, meditiranje je misija koju je naizgled nemoguće postići, ali zapravo je najpotrebnija kako bi očuvali zdravlje.

Mnogi stručnjaci su potvrdili kako je pozitivan um ono najbolje što možete učiniti za sebe, a ukoliko imate problema sa postizanjem tog unutrašnjeg mira, nemirni ste i konstantno pod stresom, vreme je da u svoje dane uvedete male korake na temelju kojih ćete se početi osećati bolje. Umesto da se još jedno jutro budite uz mobilni telefon pored glave, netom nakon što ste otvorili oči proveravate mailove, Fejsbuk ili listate Instagram, osmislite svoje slatke rutine koje će svaki vaš dan učiniti najboljim u životu. Mi ćemo vam u tome pomoći jednostavnim predlozima kako da započnete svaki dan pozitivno i sa smeškom na licu.

5 minuta za disanje

Svaki sat joge započinje ili završava dubokim disanjem i osveštavanjem svakog delića tela, koncentrišući se na isti. Predlažemo vam da sutra ujutro učinite isto. Zatvorite oči i svega nekoliko minuta pažnje usmerite na disanje i telo. Opuštajte mišiće i zamišljajte kako ste dah usmerili u svaki deo tela u kojem osećate napetost. Ova praksa će vam omogućiti da se smirite, ali će ujedno i zaustaviti i onu bujicu nepotrebnih misli koje nas konstantno napadaju.

5 minuta za istezanje

Osećate li se umorno nakon buđenja, kratko istezanje bi vas moglo dobro razbuditi. Osim što će probuditi telo, lagani pokreti će učiniti da se osećate energičnije. Odaberite vežbe koje vam najviše odgovaraju, bilo da je reč o istezanju u stojećem položaju, nekoliko sklekova ili pak plesanju, energija će se podići, a s njome i nivo serotonina.

5 minuta za uživanje

Pre nego što krenete da se pomahnitalo spremate za posao, fakultet ili neku treću obavezu, sednite na pet minuta sa svojom šoljicom kafe, čaja ili vode i uživajte u svakom gutljaju. Osvestite svaki udisaj i dajte sebi vremena da budete samo sa sobom. Ukoliko želite da se opustite, odličan način za to je i balinežanska metoda meditacije u kojoj se uz kontrolisano duboko disanje sve vreme smeška.

Nekoliko minuta za doručak

Iz dana u dan slušamo kako je doručak najvažniji obrok u danu, ali pitanje je koliko ovu praksu zaista i usvajamo. Umesto da na putu do posla kupite prazno pecivo ili nezdravu pizzu koju ćete pojesti u žurbi, odvojite nekoliko minuta kod kuće za sveže voće. Ako baš ni malo nemate vremena da sednete i pojedete na miru, sa sobom ponesite koštuničavo voće koje ćete grickati.

Par minuta za svež vazduh

Koliko god zvučalo otrcano, ako ste u mogućnosti, prošetajte nekoliko ulica do posla. Čak i ako pada kiša, tih nekoliko minuta na vazduhu je zaista bitno kako biste probudili svoje osećaje.

Trenutak ili dva za zahvalnost

Kada se probudite odvojite samo nekoliko sekundi da pomislite na sve lepe stvari koje imate u životu i drage ljude koji vas okružuju i kojima verujete. Verujte nam da će te istog trenutka osećati bolje! Na ovaj način imaćete zdravo telo i um i osećaćete se ispunjeno.

Kako sve ne bi ostalo samo na jutru, tokom dana takođe odvojite po nekoliko sekundi kako biste malo zastali, udahnuli duboko i barem na trenutak ispraznili um.

 

Izvor: Fashion

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *