TV K3

android aplikacija

instaliraj

Pomoć Leotaru i Derventi, Borac razgovara o SEHA ligi

Pomoć Leotaru i Derventi, Borac razgovara o SEHA ligi

Ministar porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske Sonja Davidović obećala je danas podršku Rukometnom savezu Republike Srpske, kao i klubovima kako bi nastavili takmičenje u Premijer ligi BIH, dok će i RK Borac razmisliti oko nastupa u SEHA ligi.

Konkretna pomoć pomenutim klubovima će se znati nakon narednog sastanka. Davidović je istakla da je podrška za funkcionisanje saveza ove godine povećana sa 70. 000 na 200. 000 maraka.

-Imali smo konstruktivan sastanak u kojem smo upoznati sa svim problemima saveza i klubova, kao i funkcionisanju saveza na nivou BIH. U okviru mogućnosti želimo da pomognemo da Leotar i Derventa ipak igraju Premijer ligu. Naravno ne možemo sami sve finansirati, ali vidjećemo sa lokalnim zajednicama da i oni preuzmu dio obaveza. Imaćemo sastanak naredne sedmice kada ćemo znati konkretne mjere podrške– istakla je Sonja Davidović.

Predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske Marinko Umičević se zahvalio ministarstvu što se prvo odazvalo na poziv koji je još uputio i premijeru Radovanu Viškoviću, predsjednici Željki Cvijanović, kao i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

-Rukometu je potrebna pomoć da preživi. Nama svima, savezu, kao i muškim  i ženskim klubovima treba milion maraka. Vlada je dala podršku fudbalskim i košarkaškim klubovima a mi smo nažalost ostali bez te podrške i želimo to da se ispravi. Želimo da sačuvamo klubove u ligi BIH, to jest da Leotar nastavi takmičenja i da Derventa uđe u elitni rang, dok je u ženskoj već jasno da Dubica neće igrati. Malo sam i ljut na njih jer nisu pristali na fuziju sa Slogom. Moramo to brzo da riješimo jer svakim danom je sve teže. Imamo i problem šta sa klubovima koji odustanu jer bi oni morali da idu u drugu ligu, pošto ne možemo da izbacimo ekipe koje su ostale prvoligai. Bio sam na sastanku u Federaciji i oni daju zaista dosta klubovima. U Zavidovićima rukometni klub ima od grada 130. 000 koliko i Borac od Banjaluke- rekao je Umičević.

U Leotaru su istakli da još nisu definitivno odustali od Premijer lige.

-Pandemija virusa je ostavila velikog traga na funkcionisanje kluba. Zadovoljni smo sastankom i ako nam se pomogne nadam se da ćemo uspeti da obezbedimo budžet potreban da nastavimo Premijer ligu. Nadamo se da ćemo uz podršku Vlade i Grada uspjeti u tome.- rekao je predsjednik Vladan Šegrt.

Rukometni savez BiH je dobio pitanje SEHA lige oko učesnika evrokupova a jedan od klubova sa kojim se priča oko nastupa je i Borac.

-SEHA liga je skupa i bez podrške nadležnih mi to ne možemo da izdržimo. Ako uđemo u regionalno takmičenje želimo da imamo konkurentan tim a ne da budemo “vreća za napucanje”. Svjesni smo situacije oko virusa korona i imamo problema u isplatama, jer nam kasne uplate sponzora i Gradske uprave dva kvartala. Ne bih da neko pomisli da smo nezahvalni jer u potpunostio razumijemo stanje, već samo konstatujemo činjenice. Imali smo razgovor sa srpskim članom Predsjedništva Gospodinom Dodikom oko podrške jer smatramo da RK Borac mora da bude projekat Republike Srpske. Imamo obećanja ali za sad ništa konkretno. Moramo dobro da razmislimo i odmjerimo oko nastupa u SEHA jer ne želimo tek tako da idemo u avanturu. Nama bi za takvu sezonu trebao budžet od million i 100 000 KM.  Klubovi u Federaciji se opasno pojačavaju, tako da ćemo biti teška sezona i u ligi BiH. Ostane li ovakva situacija plašim se da ćemo ostati bez titula u Srpskoj i da neće imati tim sposoban da se bori za trofeje- poručio je predsjednik RK Borac Saša Kondić.

Borba za ženske klubove

Član Nadzornog odbora RS RS i predsjednik ŽRK Borac Darko Savić ističe da su problemi isti i u ženskoj konkurenciji.

-Dubica je definitivno odustala od lige BIH, a na njihovo mjesto će ući Zrinjski. Iako su iznosi budžeta manji u ženskom rukometu jako je teško doći i do njih jer smo medijski slabije zastupljeni pa i sponzori se teže odlučuju da podrže. Borimo se ne samo za Borac već i za Brod, Derventu Teslić. Nažalost imamo sve manje klubova i činimo sve da spasimo naš sport- naveo je Savić.

Autor:  – srpskainfo.com

Foto D.Dragicevic/RAS Srbija

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.