Pojačano kažnjavanje nesavjesnih vlasnika pasa

June 2, 2023, 7:03 am

Osim pasa lutalica, na dobojskim ulicama je primjetna najezda opasnih pasa koji imaju vlasnike, ali nemaju prateću dokumentaciju i svojim gazdama služe da pokažu vlastitu moć.

“Jako je veliki broj ljudi koji imaju pse, ali nisu ih nigdje evidentirali, nemaju adekvatne rodovnike, prateću dokumentaciju, jednostavno to rade na svoju ruku. Bukvalno, najezda staforda, stafordskih bulterijera, bulterijera, ja mislim da nijedan takav pas nema rodovnik”, rekao je Vedran Božičković, predsjednik Kinološkog društva “Prim. dr Zoran Janjušević”, te dodao da evidenciju svih rasnih pasa vode kinološka udruženja u skladu sa međunarodnim kinološkim pravilima, dok brigu o nerasnim psima najviše vode veterinarske stanice.

Često velike pse koji teže nekoliko desetina kilograma i koji kod građana ulivaju strah u kosti njihovi vlasnici u šetnju izvode bez zaštitnih korpi, te na taj način rizikuju da plate kaznu.

“Intenzivirali smo aktivnosti na kažnjavanju nesavjesnih vlasnika pasa tokom ove godine, tako da smo u prva tri mjeseca sankcionisali 15 lica koja su vodila pse na taj način, a tokom aprila tri. Zaključno sa jučerašnjim danom osam vlasnika pasa je sankcionisano.

Ono što smo primijetili je da svi oni nose te zaštitne korpe u džepu i tek onda kada im policija napiše prekršajni nalog stave zaštitnu korpu psu, pa nastave dalje šetati”, kazao je Jovica Žigić, načelnik Sektora policije Policijske uprave Doboj.

Svaki pas može biti agresivan, bez obzira na rasu, pa zbog toga svi moraju nositi zaštitne korpe, poručuju kinolozi, te ističu da od vlasnika zavisi kakav će biti pas.

“Imamo rase tipa doberman, rotvajlere, njemačke ovčare i svi kada gledamo sa tog aspekta, reći ćemo to su agresivni psi. U suštini, oni nisu agresivni psi, nego vlasnici od njih naprave agresivne pse, znači, ne rade osnovnu socijalizaciju. Mi imamo, po međunarodnim standardima, deset FCI grupa, ta deveta FCI grupa su psi za pratnju i razonodu, obično su tu svrstane te male rase. E, sada, one mogu biti agresivne ako ih vlasnik napravi agresivnim greškama u uzgoju, ali ne bi trebalo da ugrožavaju bezbjednost građana u odnosu na neke rase koje su standardno krupnije, odnosno imaju predispozicije da budu agresivne”, rekao je Vedran Božičković.

Zakon o javnom redu i miru RS regulisao je oblast držanja i vođenja pasa i, između ostalog, propisao je da ko bez povoca i zaštitne korpe na njušci drži ili vodi opasnog psa na javnim površinama, biće kažnjen novčanom kaznom od 300 KM do 900 KM.

Nezavisne.com (Foto: Pixabay )

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *