Pogledajte savjete stručnjaka kako da sačuvate nokte od pucanja

March 29, 2024, 10:24 am

Osim što je okrutno prema koži i kosi, hladno vrijeme nije ništa nježnije ni prema noktima.

Suha koža i zanoktice nokte mogu učiniti lomljivijima, a stalno kretanje između visokih i niskih temperatura smanjuje razinu vlage u noktima, ostavljajući ih dehidriranima. Zbog toga nokti lakše pucaju.

Manikerka mnogih slavnih osoba čiji su rad prepoznali i prestižni svjetski magazini poput Vogea, Harpers Bazaara, Ella, GQ-a i iD-a, Mišel Hamfri (Michelle Humphrey) udijelila je par savjeta.

Redovno hidratizirajte

Jako je važno da se redovno hidratizirate kako biste nadoknadili lipide i svu izgubljenu vlagu tokom

Ako imate osjećaj da su vam ruke pretjerano suhe, preporučuje se obavezno korištenje zaštitne kreme za ruke i nokte.

Nosite rukavice

Da, dobro ste čuli! Obavezno zaštitite svoje ruke i nokte tokom pranja ili čišćenja jer ti poslovi dehidriraju ruke i nokte.

Namažite zanoktice

Podmazivanje zanoktica zaštitit će lomljive nokte jer pomaže fleksibilnosti ploče nokta. Također, pomaže zadržati nokte na odstojanju i hidratizira okolnu kožu. Ako nemate ulje za zanoktice, možete upotrijebiti hranjivo ulje za tijelo i nanijeti ga na područje zanoktica.

Dodatak prehrani za ljepotu

Kvalitetni dodaci za kosu i nokte doprinose njegi izvana i iznutra. Preporučuje se uzimanje dodataka usmjerenih na kožu, kosu i nokte, koji sadrže selen, bakar i vitamin C. Oni svi pridonose održavanju normalnih noktiju.

Koristite nježne formule za pranje ruku

Izbjegavajte korištenje formula koje sadrže SLS (sulfate koji stvaraju pjenu za pranje ruku). Takve formule iritiraju i isušuju kožu i nokte i ostavljaju ruke zategnutim.

Izvor: Avaz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *