Podignuta disciplinska tužba protiv sudije Branka Perića

June 7, 2023, 8:30 am

Kancelarija disciplinskog tužioca pokrenula je disciplinski postupak protiv sudije Suda Bosne i Hercegovine Branka Perića, koji je u nepravosnažnoj presudi u predmetu “Respiratori” imao izdvojeno mišljenje.

Kako je rečeno iz Kancelarije disciplinskog tužioca, protiv Perića je pokrenut disciplinski postupak zbog “donošenja odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka” i “neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija”, navodi Detektor.ba.

Kako saznaje, prvi prekršaj se odnosi na prvostepenu presudu u predmetu “Respiratori”, u kojem je Perić kao predsjednik Sudskog vijeća imao izdvojeno mišljenje, dok se za neopravdano kašnjenje u izradi odluka odnosi na drugi predmet.

Nakon izricanja prvostepene presude u predmetu “Respiratori” u aprilu ove godine UDT je protiv sudije Perića formirao predmet po službenoj dužnosti.

Perić je predsjedavao Sudskim vijećem koje je prvostepenom presudom osudilo bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme “F.H. Srebrena malina” Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije korona virusa, dok je nekadašnja federalna ministarka finansija Jelka Miličević oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

On je tokom izricanja prvostepene presude rekao da je ona donesena većinom glasova sudija Brace Stupara i Gorana Radevića.

“Ja nisam podržao većinsko mišljenje. Moja procjena se potpuno razlikuje”, kazao je Perić tokom izricanja presude, navodeći da smatra da nije dokazano krivično djelo zloupotrebe položaja i namjera optuženih.

Perić je u izdvojenom mišljenju naveo da je američka ambasada u toku suđenja postupajuće tužioce proglasila herojima, a da su optuženi bili izloženi “teroru” jednog dnevnog lista, navodeći da takve stvari nisu potrebne i onemogućavaju dobro pravosuđe i vladavinu prava.

U narednom periodu očekuje se zakazivanje pripremnog ročište pred Prvostepenim disciplinskim vijećem, kada će biti poznato više detalja iz disciplinske tužbe.

(Detektor.ba – Foto: Arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *