TV K3

android aplikacija

instaliraj

Dodik – Orban: Јačaćemo saradnju Mađarske i Srpske

Dodik – Orban: Јačaćemo saradnju Mađarske i Srpske

 Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je danas da će ta zemlja podržati očuvanje jedinstva BiH, ali da će biti rađeno i na jačanju odnosa Budimpešte i Banjaluke.
On je rekao da je na sastanku sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom zaključeno da odnosi Mađarske sa Srbima u BiH ne dostižu dostojan nivo i intenzitet koji je moguć.

“Pojačaćemo međusobne odnose Banjaluke i Budimpešte i smislićemo dugoročnu saradnju jer za to postoje široke mogućnosti na bazi međusobnog prijateljstva dva naroda”, istakao je Orban u Budimpešti na zajedničkoj konferenciji sa Dodikom, koji danas završava trodnevnu posjetu Mađarskoj.

Orban je dodao da je cilj je da se uspostave što bolji odnosi BiH sa EU i da će biti rađeno na njihovom jačanju.

On je zahvalio Dodiku što je njegovom posjetom Mađarskoj otvoreno novo poglavlje u odnosima dvije zemlje.

“Posjeta Dodika simbolizuje dobre odnose Mađara i Srba koji su značajna manjina u našoj zemlji”, istakao je Orban.

On je naglasio da je pohvalno što je Dodik posjetio Srbe koji žive u raznim područjima u Mađarskoj.

“To pokazuje da srpski rukovodioci imaju pažnju za Srbe”, rekao je Orban

Mađarska zainteresovana za saradnju sa svim djelovima BiH

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da politika Mađarske podrazumijeva podršku suverenitetu i miru u BiH, ali da je zainteresovana i za razvijanje odnosa sa svim dijelovima u BiH.
Dodik je istakao da BiH i Mađarska nemaju otvorenih pitanja i problema u odnosima i da je to dobra osnova za buduću saradnju.

“Budimpešta i Banjaluka su veoma blizu i mogu da razviju mnogo obimnije odnose i tragali smo za metodom kako da te odnose učinimo što je moguće boljim”, rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom u Budimpešti.

Dodik je istakao da je Mađarska spona između NATO-a i BiH i da je zbog toga veoma važno da se razumiju u vezi sa tim pitanjem.

On je dodao da se tokom trodnevne posjete Mađarskoj sastao i sa predstavnicima srpske zajednice koji su mu prenijeli zadovoljstvo da su Mađarska i njen premijer učinili sve da njihov položaj bude bolji nego ranije.

SRNA

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.