Počeo referendum u četiri ukrajinske oblasti

September 23, 2022, 6:25 am

Danas je u 8:00 časova u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj oblasti i dijelovima Zaporoške oblasti u Ukrajini, koje su pod kontrolom ruskih snaga, počeli referendumi o pristupanju Ruskoj Federaciji kao posebnim konstitutivnim članicama.

Glasanje će se trajati do 27. septembra, kada će početi prebrojavanje glasova, prenosi TAS S.

Iz bezbjednosnih razloga, proruske vlasti su pozvale stanovništvo u ova četiri ukrajinska regiona da u prva četiri dana referenduma glasa u blizini svojih domova, po zajednicama i na način od vrata do vrata, dok će se glasanje na biračkim mjestima odvijati isključivo 27. septembra

Danas su otvorena biračka mjesta za izbjeglice u više ruskih gradova, prenosi TAS S.

U video obraćanju u srijedu ujutro, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija podržati odluku donijetu tokom referenduma.

NATO je osudio planove Rusije da održi referendume u okupiranim regionima Ukrajine i pozvao sve države da odbace, kako se kaže, “očigledne ruske pokušaje teritorijalnog osvajanja”.

“Lažni referendumi u regionima Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona u Ukrajini nemaju legitimitet i predstavljaju grubo kršenje Povelje UN”, navodi se u saopštenju Sjevernoatlantskog vojnog saveza.

N.N.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.