Počelo primirje, Izrael poslao poruku stanovnicima Gaze (VIDEO)

November 24, 2023, 6:46 am

Jutros u 6.00 časova stupilo je na snagu četvorodnevno primirje između Izraela i Hamasa.

U satima koji su prethodili privremenom prekidu vatre aktivirale su se sirene u izraelskim gradovima koji se graniče sa Gazom.

U 16 časova biće oslobođeno 13 talaca u Gazi, a zatim i nedefinisani broj palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, kažu katarski posrednici, navodi Times of Israel, prenosi RTS.

Sin taoca: Ovo je trenutak koji daje veliku nadu

Otac Liora Perija, Haim, jedan je od Hamasovih talaca koji su zaglavili u Gazi i neće biti pušten danas. Prema dogovoru Izraela i Hamasa, u naredna četiri dana prekida vatre trebalo bi biti pušteno 50 žena i djece.

Peri je za BBC danas rekao da “još uvijek postoji osjećaj nade koji sad prevladava”, prenosi Index.hr.

“Nije važno hoće li moj otac izaći danas, dan poslije ili u dogovoru poslije – cijeli ovaj proces pregovora i oslobađanja talaca daje nam veliku nadu za budućnost. To nam pokazuje da postoji nada da će uskoro biti pušten”, rekao je.

Peri kaže da je zadovoljan svakim dogovorom koji izraelska vlada može postići i uvjeren je da neće sada stati. “Pozivamo ih da nastave svoj posao”.

Izrael objavio video, obratio se stanovnicima Gaze

Nekoliko trenutaka prije službenog početka privremenog prekida vatre, izraelska vojska objavila je video na društvenim mrežama upozoravajući stanovnike Gazi da “rat još nije gotov”.

“Humanitarna pauza je privremena”, rekao je Avichay Adraee, portparolIzraelskih obrambenih snaga, koji je govorio na arapskom.

“Sjeverni pojas Gaze je opasna ratna zona i zabranjeno je kretanje prema sjeveru. Radi vaše sigurnosti, morate ostati u humanitarnoj zoni na jugu”, poručio je stanovnicima Gaze.

Izvor: Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *