TV K3

android aplikacija

instaliraj

Na Dnevnom redu izmjene Poslovnika, poslanici traže da vide Program reformi

Na Dnevnom redu izmjene Poslovnika, poslanici traže da vide Program reformi

Treća hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počela je danas, a na dnevnom redu je samo jedna tačka – zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga izmjene i dopune Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, čiji su predlagači zastupnici Mirko Šarović, Dragan Mektić, Branislav Borenović i Mira Pekić.

Za ovu inicijativu SDS i PDP prikupili su 18 potpisa.

Zukan Helez (SDPBiH), poslanik predložio je  danas  još jednu tačku dnevnog reda – Informacija o dogovoru o Programu plana reformi.

“Cijela država se trese, a mi nemamo informaciju tačnu, kakav je dokument dogovren. Visoki dom ne zna šta je  u tom dokumentu. Insistiram da glasamo o ovoj tački dnenvog reda“, rkeao je Helez.

Denis Zvizdić, predsjedavjaući ovog doma kazao je da će biti vremena za ovu tačku dnenvog reda, te predložio da brzo završe sa ovom sjednicom.

Saša Magazinović, šef Kluba SDP-a BiH u Predstavničkom domu BiH kazao je da je predsjedavajući u pravu da kada se predlaže dnevni red “mora se imati materijal, ali da je specifičnost ove tačke što nemamo materijal.

“Pozdravljam dogovor i ako sam dobro razumio gospodu Šarovića, Džaferovića i Komšića, mi idemo  prema NATO. Mislim da je bio pošten stav da se poštuje zakon i Ustav. Podržavam kolegu Heleza da  raspralvjamo o ovome i slažem se da se traži dokument i da nam se pročita”, kazao je Magazinović.

Zlatan Begić (DF), poslanik u Predstavničkom domu BiH pozvao je da se vrate u okvire Poslovnika.

Adil Osmanović, šef Kluba SDA rekao je da, pored toga, što nisu dobili pokrenutu inicijativu da je potpišu, na sjendici Kluba su detaljno razmotrili inicijativu i spremni su učestvovati u ovoj inicijativu.

“Uzećemo učešće  u ovoj sjendici sa samo jednom tačkom dnevnog reda. Mislimo da je važna tačka dnevnog reda i podržaćemo ovu inicijativu jer će spriječiti  blokade“, rekao je Osmanović.

Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a rekao je da ne postoje elementi za sazivanje ove sjednice, jer je poslovnička odredba za imenovanje komisija ispoštovana.

Košarac je predložo da se sazove redovna sjednica.

“Ako je trebalo sazivati hitnu sjendicu, onda je to bilo potrebno za imenovanje predsjedavajućeg Savjeta minsitara BiH”, rekao je Košarac.

“Klub poslanika SNSD-a je protiv ove sjednice i protiv izmjene Poslovnika”, rekao je Košarac.

Dragan Mektić (SDS), poslanik predložio je da u toku dana ovaj Dom dobije dokument od Predsjedništva BiH da o njemu raspralvja.

“Prema mojim informacijama ovaj dokument je zaključan u sefu BiH, i on se ne može pokazati dok ne dobijemo potvrdu da je NATO prihvatio taj dokument”, kazao je Mektić.

“Da kažem da sam došao do ključnih informacija o ovom dokumentu u kojem stoji da se nigdje ne pomijnje vojna neutralnost BiH, da o statusu i učlanjenju BiH u NATO pakt neće odlučivati niži nivoi vlasti i da se u tom dokumentu nalazi set stvari za reformu odbrane i refomru bezbjednosnog sektora. Dakle, samim tim isključuje se i poništava Rezolucija NS RS i mislim da je posebno u interesu naroda u RS i nas koji ga ovdje predstalvjamo da imamo taj dokument i da vidimo da li se u tom dokumentu ne pominje vojna neutralnost i da li o tome neće odlučivati Republika Srpska, odnosno entitet FBiH. Zato tražim sat vremena pauze sa zahtjevom da nam se dostave ti dokumenti i da dođu članovi Predsjedništva BiH da nam obrazlože taj dokument”, rekao je Mektić.

Izvor: Nezavisne novine

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.