Pobjeda Nove demokratije na izborima u Grčkoj

May 22, 2023, 5:49 am

Grčka vladajuća Nova demokratija na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju osvojila je 40,8 odsto glasova ispred ljevičarske Sirize koja je dobila 20,1 odsto glasova na osnovu više od 90 odsto prebrojanih glasačkih listića.

Prema ovim rezultatima, Nova demokratija neće moći sama da formira vladu, prenio je Rojters.

Grčko ministarstvo unutrašnjih poslova predviđa da bi Nova demokratija mogla da osvoji 145 mjesta u parlamentu, šest manje od apsolutne većine.

Siriza je osvojila 72 mjesta, PASOK 41 mjesto, Komunistička partija 26 i desničarska stranka “Grčko rješenje” 16 mjesta.

Predsjednica Grčke Katerina Sakelaropulu od danas će dati prvim trima strankama na izborima – Novoj demokratiji, Sirizi i socijalističkom PASOK-u – po tri dana za formiranje koalicione vlade, prenosi Tanjug.

Ukoliko stranke ne mogu da formiraju vladu, Sakelaropulu će imenovati prelaznu vladu da pripremi održavanje novih izbora koji bi trebalo da budu zatim održani za oko mjesec dana.

Grčki premijer i lider Nove demokratije, Kirijakos Micotakis, koji je više puta rekao da želi jaku jednopartijsku vladu, izjavio je da vjeruje da je dobio jasan mandat.

“Rezultati glasanja su odlučujući. Oni pokazuju da Nova demokratija ima odobrenje naroda da vlada, jaka i samostalna”, rekao je sinoć Micotakis okupljenima ispred sjedišta stranke u centru Atine.

Lider Siriza, bivši premijer Aleksis Cipras, čestitao je Micotakisu na pobjedi, prenijela je grčka agencija ANA-MNP.

(Nezavisne – Foto: Tanjug/AP)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *