TV K3

android aplikacija

instaliraj

Petković: Neophodne izmjene porodičnog zakona (VIDEO)

Petković: Neophodne izmjene porodičnog zakona (VIDEO)

U Republici Srpskoj je potrebno donijeti izmjene i dopune Porodičnog zakona, kao i potpuno novi zakon radi zaštite prava djece jer postojeći Porodični zakon je mnogo više pažnje posvetio bračnim supružnicima i njihovim pravima, nego pravima djeteta, smatra Potpredsjednik Narodne skupštine RS, Milan Petković, koji će kaže lično uputiti inicijativu za izmjene i dopune pomenutog zakona.

Postojeći Porodični zakon je mnogo više pažnje posvetio bračnim supružnicima i njihovim pravima, nego pravima djeteta. U praksi sudova u Republici Srpskoj i organa starateljstva pokazalo se da se prava djeteta ne poštuju dovoljno ili da prava djeteta uopšte nisu propisana zbog čega je potrebno mijenjati postojeća zakonska rješenja, kaže potpredsjednik NS RS, Milan Petković.

Predložena rješenja bila bi prepisane prakse iz zemalja regiona kaže Petković koji ističe da nije dobro da organ starateljstva odlučuje o terminima viđanja djeteta, ističući da bi mnogo korisnije bilo da sud odluči kada roditelj kojem nije povjereno dijete ima pravo na termin viđanja djeteta.

Petković smatra da bi znavedenim izmjenama bila ispravljena nepravda kojom su mladi između 15ili 18 godina u podređenom položaju kao nemaju sposobnosti. Čak je i u FbH porodičnim zakonom regulisanmo da djeca iznad 14 godina mogu da privređuju i raspolažu imovinom koju stiču. Smatram da je to neophodno da se ugradi i u Porodični zakon u RS, dodao je Petković.

(TV K3)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.