TV K3

android aplikacija

instaliraj

Peta žrtva oluje u Španiji, na snazi narandžasti meteoalarm

Peta žrtva oluje u Španiji, na snazi narandžasti meteoalarm

Broj stradalih u snažnoj mediteranskoj oluji koja je pogodila istok Španije popeo se na pet, a zbog poplava brojni putevi su zatvoreni.

U provincijama Sevilja, Kordoba, Toledo, proglašen je narandžasti meteoalarm zbog najavljenih padavina.

Najnovije žrtve stradale su u Granadi i Alikanteu, dok su prethodne tri žrtve pronađene u petak ujutru, prenosi španski El Pais.

U petak se rijeka Segura izlila iz svog korita zbog obilnih padavina, u gradovima Orihuela i Benil, kao i u nekoliko mjesta u Mursiji.

Ministarstvounutrašnjih poslova obećalo je finansijsku pomoć za pogođene poplavama, dok je premijer Pedro Sančez najavio da će obići pogođene oblasti.

Zbog poplava desetine puteva je odsječeno, dok su aerodromi u Almeriji i Mursiji zatvoreni do daljeg, kao i željeznički saobraćaj.

Od jutros je u Mursiji, koja je i najviše pogođena poplavama, evakuisano 500, dok je iz kampa Kabo de Gata u Almeriji evakuisano 60 osoba.

U Almeriji je prijavljen 141 incident povezan sa olujom, a u toj provinciji više od 20 opština je pogođeno.

U Španiji je zbog svega ovoga vanredno stanje je podignuto na drugi nivo, a zatražena je i pomoć od vojske, zbog čega je 90 vojnika pristiglo u Mursiju kao ispomoć.

Blokada puteva i evakuacija stanovništva zabilježena je i u Alikanteu i Valensiji.

Zbog oluje letovi ka Balearskim ostrvima usmjeravaju se na druge aerodrome, dok su brojni letovi sa aerodroma u Barseloni i na Ibici odloženi, prenosi Dejli mejl.

Španski zvaničnici savjetovali su sve putnike da provjere svoje letove.

Zbog potencijalne opasnosti od oluje vlasti Palma de majorke su zatvorili plaže, ali i igrališta.

Obilne kiše počele su u Španiji u srijedu i izazvale su haos na putevima, a pretpostavlja se da je ovu najnoviju oluju izazvao meteorološki fenomen nazvan “hladna kapljica”.

Kako se navodi, u Španiji su oluje sa obilnim kišama i poplavama uobičajene na jesen, a prošle godine u oktopbru u jednoj takvoj oluju na majorki je stradalo 13 osoba.

Tnjaug

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.