TV K3

android aplikacija

instaliraj

Pet efikasnih vežbi koje će vam višečasovni rad u kućnoj izolaciji učiniti manje napornim

Pet efikasnih vežbi koje će vam višečasovni rad u kućnoj izolaciji učiniti manje napornim
Na svaki sat rada za računarom vrijemena prošetajte barem do kuhinje ili kupatila i nastojte da stojite pravo

Bez obzira na razloge zbog kojih radite od kuće, da li ste frilenser ili vas je na to naterao virus korona, znajte da to može da bude vrlo bolno iskustvo. Zato se preporučuje da se na svaki sat udaljite od kompjutera i prošetate barem do kuhinje ili kupatila. Ipak, da ne biste osećali dugotrajne posljedice pretjeranog sjedenja ispred računara, odnosno da biste izbjegli ukočenost vrata i leđa, bilo bi dobro da se istežete nekoliko puta dnevno. Stručnjaci za vježbanje predlažu nekoliko efikasnih vežbi koje će vam višečasovni rad u kućnoj izolaciji učiniti manje napornim.

Kruženje glavom

Gledanje po cijeli dan u kompjuterski ekran, posebno ako nije postavljen u ravni očiju, može da bude bolno iskustvo, naročito kada je reč o vratu. Osim toga, može da prouzrokuje dugoročne probleme, čak i glavobolje. Osim što morate da postavite hardver, monitor u položaj koji će najviše prijati vašem vratu, takođe treba da se postarate da vrat bude što savitljiviji a da vas pri tome ne boli. Nagnite glavu naprijed koliko god možete i pomjerajte je tako da njome napravite pun krug. Učinite to 3-5 puta.

Istezanje natkoljenica

Mnogim ljudima je teško da dodirnu nožne prste, a upravo to se provjerava kada se testira nečija savitljivost. Uz ove vežbe to ćete moći lakše da uradite. I ne samo to. Bolje ćete spavati, imaćete dobro držanje tela i manje će vas boleti leđa.

Najbolji način za istezanje natkoljenica je da legnete na prostirku za jogu, podignete jedno stopalo i ispružite nogu, oko nje stavite elastičnu traku za vježbanje i rukama držite oba njena kraja. Prvo udahnite, držeći nogu u položaju za povlačenje, a zatim dok izdišete povucite traku još malo ka sebi da biste istegli potkoljenicu. Nemojte nogu previše da vučete, već to činite samo dok vam to prija. Za to vreme kukovi treba da budu priljubljeni o pod. Pomjerate, dakle, samo nogu koju istežete. Dva-tri puta povucite jednu nogu, pa vježbu ponovite i drugom nogom.

Uvrtanje kičme

Nemojte da ignorišete pokretljivost kičme! Ako sjedite na stolici, zaokrenite ramena, uhvatite rukama vrh stolice i “gurajte” ramena oko leđa koliko god možete, a da pri tome ne pomjerate kukove. Ostanite u ovom položaju pet sekundi, pa se vratite u početni. Ponovite i na drugu stranu.

Pomjeranje ramena napred-nazad

Poslije vrata, usredsredite se na ramena. Ako su stalno pognuta dok sjedite za računarom, ubrzo ćete početi da osjećate bol u gornjem dijelu tela. Zato ih podignite što je više moguće, kao kad ne znate odgovor na neko pitanje. Zatim ih lagano pomerajte unazad i sa obe strane, gurajući ih do kraja u svakom od položaja. Kada napravite 3-5 krugova, promenite pravac, odnosno počnite da ih pomjerate napred, takođe 3-5 puta.

“Otvaranje” grudi

Na ovaj način poboljšaćete fleksibilnost ramena. Stavite ruke iza donjeg dijela leđa i uhvatite šake. Tako ćete otvoriti grudi i ramena. Ne savijajući laktove, pokušajte da podignete ruke što više možete. Ako stojite, stopala neka budu u širini ramena, pa savijte kukove naprijed dok podižete ruke. Na ovaj način istegnućete i donji dio leđa.

Izvor: Glas Srpske

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.