Patrijarh Porfirije osveštao Hram Svetog Save: Veliki blagoslov izlio se na Foču, Srpsku i šire (FOTO)

November 26, 2023, 4:46 pm

Patrijarh srpski Porfirije sa više vladika, činom velikog osveštanja Svetosavskog hrama u Foči, kojem je kumovao predsjednik Milorad Dodik, blagoslovio je vjernike u radosnom ispunjenju viševjekovnog sna da u centru grada podignu bogomolju. Srpski provojerah je poručio da se veliki blagoslov izlio na Foču, Republiku Srpsku i šire, jer su Srbi u središtu grada osveštali hram posvećen prvom srpskom arhiepiskopu Svetom Savi.

– Ovo mjesto sada je dobilo dušu, smisao, a to što je u centru Foče pravoslavni hram otkriva i pokazuje koji je pravac života ljudi koji ovdje žive – rekao je patrijarh Porfirije u besjedi nakon što je osveštao hram i služio Svetu arijerejsku liturgiju.

Prema njegovim riječima, Sveti Sava je najbolji primjer šta znači biti pravoslavni Srbin, jer je gradio, negovao sebe, svoj narod, činio ga jedinstvenim, jednim u vjeri, u Hristu, i činio da njegov narod, zato što je oplemenjen pravoslavnom vjerom, može da bude stvaralački i da traje kroz vijekove.

– Sveti Sava je spajao Istok i Zapad i svi koji su se s njim sretali zavolevši njega zavoljeli su i njegov narod – istakao je srpski patrijarh.

Patrijarh je naglasio da ovaj hram pokazuje i da su opredjeljenje svih koji ovdje žive Jevanđenje Hristovo i mir, zajednica u sebi i sa svima.

On je naveo da Jevanđelje sa svojim zapovijestima, pravilima, zakonom uređuje i pojedinačni, lični život, ali i međusobne odnose unutar jednog naroda, Crkve, ali i sa drugima, koji su drugačiji.

NJegova svetost je napomenuo da su danas čuli Jevanđenje o milostivom Samarjaninu u kojem se govori kako pripadnik izabranog naroda pita šta treba da čini da dobije carstvo Božije, navodeći da je to pitanje koje svako postavlja.

– Možda nismo oduvijek svjesni da nam je suštinska potreba zajednica sa Bogom, da je važnije od svega da nađemo smisao svog postojanja – naveo je patrijarh Porfirije.
Patrijarh je okupljenom narodu govorio i o bližnjima, navodeći da je to prvo onaj koji je pored nas, član porodice, onda komšije, dalji rođaci, zatim pripadnici istog naroda i iste vjere.

– Kada unutar tog konteksta svakog vidimo i doživimo kao svog bližnjeg, postajemo sposobni da razmijemo istinu Božiju da je svaki čovjek kao ikona Božija pozvan da bude naš bližnji – istakao je patrijarh Porfirije.
Foča, duhovni centar pravoslavlja u ovom dijelu Evrope, ponosna, da je hram izgrađen velikom slogom srpskog naroda.

– Samo tako možemo i da ostanemo i opstanemo na ovom prostoru – poručio je Milan Vukadinović načelnik opštine Foča.

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je da srpski narod u Foči svetosavlje doživljava kao filozofiju postojanja i da je duhovnom preobražaju doprinijela izgradnja Hrama Svetog Save.

– Učinili ste veliku čast narodu donijevši patrijarški blagoslov – rekao je vladika Hrizostom.
Mitropolit Hrizostom dodijelio je Zlatni orden Svetog sveštenomučenika Petra-mitropolita dabrobosanskog predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji je kumovao velikom osvećenju hrama.
Liturgiji su prisustvovali gradonačelnici i načelnici više opština, te brojni vjernici koji su došli iz svih krajeva Srpske.

Hram Svetog Save u Foči prostire se na 1.500 metara kvadratnih i najveći je u BiH.

Temelji hrama osveštani su na Pokrov Presvete Bogorodice 2006. godine. Hram Svetog Save pokriven je 2012, a bogosluženja su počela 2013. godine.

Plato je popločan 2018. godine, a ikonostas postavljen godinu dana kasnije.

Ostalo je da se svodovi hrama oslikaju freskama.

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je juče u Foču, a tim povodom sinoć je u Svetosavskom hramu služena doksologija.

Izvor: RTRS

Foto: RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *