Patrijarh Irinej služio parastos na Zejtinliku

October 20, 2014, 8:02 am

Patrijarh Irinej služio je parastos poginulim srpskim ratnicima iz Prvog svjetskog rata, iskoristvši ovu priliku da Đorđu Mihajloviću za višedecenijsko uređenje i čuvanje Srpskog vojničkog groblja i za nesebičnu ljubav prema bližnjima i Pravoslavnoj crkvi uruči najviše odlikovanje Srpske pravoslavne crkve /SPC/, kojim ga je odlikovao Sveti arhijerejski sinod.

Ovaj čovjek se decenijama brinuo o grobovima onih čije je kosti njegov otac Savo brižno sakupljao i pohranjivao u ovo sveto mjesto, tu se i rodio, tu je proveo sav radni vijek, i više od toga, saopšteno je na sajtu SPC-a.

Služen je parastos i u selu Hortijatis, iznad Soluna, gdje su njemački okupatori 1944. godine žive spalili stotinak mještana, predvođenih sveštenikom, i među njima brojne žene i djecu, pa čak i bebe.

Osim domaćina i gostiju iz Srbije, parastosu su prisustvovali grčki ministri, brojni poslanici i predstavnici lokalnih vlasti, te mnoštvo naroda.

U dvorani pozorišta Lazaristes sinoć je upriličena svečana akademija u čast srpskih žrtava i heroja Velikog rata, uz učešće hora “Branko” Saborne crkve iz Niša i hora Mitropolije neapoljske “Sveta Kasijana”, koji su izveli bogat kulturno-umjetnički program, obogaćen istorijskim kazivanjima i svjedočanstvima o srpskoj borbi za slobodu tokom Prvog svjetskog rata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *